Іграшки для розвитку емоційного інтелекту


Опубліковано 30 Квітень 2024 о 13:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Іграшки для розвитку емоційного інтелекту


Іграшки для розвитку емоційного інтелекту

Photo: eva.ua



Раннє дитинство — особливо важливий період для розвитку малюка як фізично, так і психологічно. Саме у цей час необхідно починати докладати максимум зусиль для становлення його як особистості. Зокрема це стосується і розвитку емоційного інтелекту, що надзвичайно потрібен для майбутніх навиків комунікації, навчання тощо. 

Емоційний інтелект — це здатність розуміти, усвідомлювати та керувати власними емоціями, думками та поведінкою, регулювати свій емоційний стан, а також помічати та визначати емоції інших людей, вміти співпереживати тощо.


Розвиток емоційного інтелекту може відбуватися природним чином без особливих зусиль під час різних життєвих етапів і ситуацій. Проте можливо також допомогти дитині у цьому, тим самим полегшити їй життя. Один із таких інструментів — іграшки для дітей.


Про них детальніше розповідаємо у статті. 


Мʼякі іграшки


Це мастхев для кожної дитини. Зайчики, ведмедики, інші тварини, улюблені герої мультфільмів — м’які іграшки можуть бути різними відповідно до зацікавлень та уподобань малюка. Головне — обирайте якісні (в ідеалі — гіпоалергенні) матеріали, зважайте на наявність дрібних елементів (очі, ніс, ґудзики тощо), перевіряйте надійність кріплень та з’єднань. М’які іграшки можуть бути різного кольору: для найменших чудовим варіантом будуть контрастні чорно-білі вироби, для старших надавайте перевагу різнобарвним іграшкам, але уникайте кислотних і надто різких колірних поєднань. Пастельні або натуральні відтінки сприятливо впливають на нервову систему дитини, заспокоюють, запобігають надмірному збудженню. Також м’які іграшки можна використовувати під час рольових ігор, де малюк вчитиметься комунікувати, проживати різні життєві ситуації, виражати емоції, будувати діалоги тощо. Проте спершу варто показати дитині, як це робити, спробувати погратися разом. Згодом вона зможе робити це самостійно.


Ляльки


Ляльки — одні з найулюбленіших іграшок для дітей різного віку. Це можуть бути класичні Barbie, трендові L.O.L., герої різноманітних мультфільмів і казок, принцеси, феї, інші фантастичні особи, пупси на кшталт Baby Born та інші. У цьому випадку також обов’язково звертайте увагу на вікові обмеження, адже подібні ляльки зазвичай мають багато дрібних деталей, небезпечних для проковтування. Із такими іграшками дитина вчиться проявляти свою фантазію, відтворювати життєві ситуації, комунікувати, показувати емоції, реагувати на співрозмовника тощо. Саме ляльки через свою схожість з реальними людьми чудово підходять для імітації дорослого життя, що допомагає малюкам вливатися у соціум, будувати діалоги та контактувати.


Настільні ігри


Особливо корисними для розвитку емоційного інтелекту у дітей є настільні ігри. На сьогодні їхнє різноманіття вражає. Можна знайти варіанти для різного віку (від найменших до підлітків), з різним призначенням, оформленням, наповненням тощо. Існують універсальні настільні ігри для кількох осіб, які допомагають дітям вчитися вибудовувати діалоги, домовлятися, виражати свої емоції, розуміти емоції інших, у певні моменти стримувати себе, комунікувати тощо. Це, наприклад, Монополія, Лото, Поясни слово, Хто я, UNO та багато інших. Але також є спеціальні настільні ігри для розвитку емоційного інтелекту. Вони вчать дитину виражати та виявляти емоції, знаходити їм пояснення, шукати відповідності між ситуаціями та емоціями тощо. Це переважно карткові ігри, призначені для малюків від 3 років. 


Іграшки-антистрес


У ХХІ столітті, коли навіть діти активно користуються ґаджетами, соціальними мережами та часто дивляться телевізор, необхідно вміти розвантажувати свою психіку. Якщо дорослі переважно можуть впоратися із цим самостійно, то дітям потрібна допомога. Чудовим інструментом для розслаблення нервової системи, заспокоєння та усунення психічного напруження є іграшки-антистрес. Останнім часом вони стали особливо популярними серед дітей різного віку та навіть дорослих. Це можуть бути вироби різної форми із приємних на дотик матеріалів, іграшки із тактильно приємним наповненням, різноманітні головоломки, слайми, сквіші, трендові pop-it або simple-dimple та багато іншого. Хоч безпосередньо вони не вчать емоційному інтелекту, проте допомагають дитині впорядкувати свої емоції, розслабити нервову систему, заспокоїтися. Особливо це корисно для гіперактивних або емоційних малюків. 


Інтерактивні та мультифункціональні пристрої 


Розвивати дитячий емоційний інтелект також допомагають різні музичні, інтерактивні та мультифункціональні іграшки. Зараз виробники пропонують величезне різноманіття таких пристроїв для різного віку і з різним призначенням. Це можуть бути м’які іграшки зі вбудованими функціями, музичні інструменти, настільні або кишенькові пристрої тощо. Для дітей особливо кирисними є можливості запису мелодій, відтворення казок, пісень та віршів, створення діалогів, функції диктофону, комунікації та інше. Вони допомагають малюкам розрізняти емоції, пояснювати їх та правильно реагувати, заспокоюють та розслабляють, вчать вибудовувати діалоги та формулювати вислови. Головне — обирати такі іграшки із приємним звуковим наповненням і зрозумілим для дітей інтерфейсом, а також різноманіттям функціоналу.

Памʼятайте, придбання тієї чи іншої іграшки — це лише половина справи. Важливо контактувати та спілкуватися з дитиною, пояснювати їй свої дії та емоції, розповідати різні історії та життєві ситуації. Для правильного та якісного розвитку дитині, перш за все, потрібна батьківська увага, любов, підтримка та спільно проведений час.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук