Як впоратися з істерикою: дієві стратегії


Опубліковано 03 Травень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Як впоратися з істерикою: дієві стратегії


Як впоратися з істерикою: дієві стратегії

Photo: Freepik


Дитячі істерики – це цілком нормальні прояви поведінки для дітей 1,5-4 роки. Звичайно, якщо діти не починають істерити з приводу кожної дрібниці. Доволі часто істерика для дитини – це майже єдиний спосіб повідомити про свої почуття і невдоволення, адже діти в такому віці ще не можуть пояснити та описати свої почуття.

«Діти в місті» зібрали дієві стратегії, які допоможуть вам пережити цей складний етап в житті дитини.


Більш детально про причини істерик ми писали в цій статті: Істерики у дитини: причини та поради батькам


Алгоритм від Світлани Ройз



Photo: Freepik


Відома українська психологиня, авторка книг про виховання дітей Світлана Ройз пропонує батькам діяти по чіткому алгоритму.

  1. У першу чергу необхідно заспокоїтися і стабілізуватися самому. Коли ви спокійні, вам набагато простіше заспокоїти дитину. Дитяча істерика свідчить про сильну напругу.
  2. Під час істерики необхідно залишатися поруч з дитиною і зберігати контакт. Не можна кидати малюка та погрожувати піти геть.
  3. Тримайте у голові, що під час істерики дитина не чує вмовляння, погрози чи нотації. Щоб розмова вийшла ефективною, необхідно розпитати дитину, що саме її засмутило. Використовуйте питання на кшталт «Ти злишся?», «Ти втомився?». Іноді під час істерики допомагають прості обійми.
  4. Іноді діти влаштовують істерику, щоб зманіпулювати батьками. Наприклад, не хочуть йти з дитячого майданчика, або вимагають купити ще одну іграшку. В таких випадках треба дати дитині зрозуміти, що ви поруч, але на її маніпуляції не реагуватимете.
  5. Зупинити істерику у малої дитини можна за допомогою зміни фокусу увагу. Такий трюк працює, коли дитина ще дуже мала.
  6. Кожна істерика потребує обговорення. Коли дитина заспокоїлася, необхідно обговорити з нею причини такого стану та разом прийти до раціонального висновку.
  7. Пам’ятайте, що істерика не може припинитися в одну мить, адже у неї є інерція.
  8. Не відсторонюйтеся від дитини після істерики. Навпаки, напрацюйте способи, які допоможуть вам зміцнити контакт з дитиною.


Важливі поради



Photo: Freepik


Істерики – це деструктивна дитяча поведінка, хоч в основі вона і має цілком здорові механізми та прояви. Для батьків головне – пережити цей етап і не закріпити цю поведінку у дитини. Тому, якщо дитина влаштовує істерики, щоб досягти бажаного, ви маєте бути стійкими. Коли дитина побачить, що попри істерики не отримує бажаного, вона не буде витрачати на це сили у подальшому.

Завжди пам’ятайте, що істерики не свідчать про те, що дитина вас не любить. Навіть, якщо у розпал істерики вона вас б’є або кусає. Просто на даному етапі життя дитині не вистачає словникового запасу, щоб пояснити всю глибину свого невдоволення.

Вчіть дитину висловлювати свої почуття у здоровий спосіб. Для цього необхідно проговорювати всі емоції, які відчуває дитина. Особливо, погані. Задавайте питання та пояснюйте дитині, чому вона почуває себе роздратованою, злою або засмученою. Це навчить малечу краще розуміти свої почуття та правильно їх висловлювати.

Ще один важливий момент – не дозволяйте втручатися в ситуацію стороннім людям. Такі випадки трапляються, коли дитина влаштовує істерику на вулиці або в магазині. Інколи сторонні люди намагаються давати поради або звертаються напряму до дитини зі словами на кшталт «Зараз заберу тебе з собою». Якщо таке трапилося, продемонструйте дитині, що ви одна команда, а стороннього дорослого зупиніть і встановіть кордони.


Гарна новина полягає в тому, що дитячі істерики – це лише маленький період в житті дитини, який потрібно пережити.


Читайте також: Стратегії боротьби з публічними істериками






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук