Як захистити дитину від сонця і чому це важливо


Опубліковано 06 Травень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Як захистити дитину від сонця і чому це важливо


Як захистити дитину від сонця і чому це важливо

Photo: Freepik


Наближення літа – це не лише про довгоочікувані канікули, прогулянки з друзями від ранку до пізнього вечора і безтурботність. Літо вітає нас не тільки відчуттям свободи і радісними моментами, але й яскравим сонцем, яке наповнює наше життя теплом та світлом. Але разом із радістю та позитивними емоціями сонячне проміння приносить у наше життя шкоду. Найбільшої шкоди людині завдає ультрафіолетове випромінювання.

Захист від сонця для дітей – це питання здоров'я, яке вимагає уваги та ґрунтовного підходу. «Діти в місті» розкажуть про важливість захисту від сонця для дітей, небезпеку сонячного випромінювання та познайомлять з корисними порадами, щодо перебування малечі на сонці. Це допоможе зберегти здоров'я та безпеку вашої дитини.


Чим небезпечне сонячне випромінювання для дітей?


У невеликій кількості сонячні промені потрібні дітям. Це чудова профілактика захворювань, зміцнення захисних реакцій організму, «харчування» для шкіри. Під час перебування на сонці відбувається активація вітаміну Д, який є необхідним для дитячого організму. Однак, надлишок ультрафіолету, безумовно, небезпечний.

  • Чим менше за віком дитина, тим менше їй потрібно перебувати на сонці.
  • Різні ділянки тіла у дітей по-різному чутливі до сонячних променів: обличчя, стопи і кисті рук, які практично завжди відкриті, менш схильні до опіків. А ось поперек, живіт, груди і шия більш чутливі, де шкіра тонша і ніжніша. Їх слід прикривати одягом.
  • Дитина може перегрітися, отримати тепловий /сонячний удар.
  • Підвищується ризик появи опіків шкіри, алергії на сонце та переродження родимок у небезпечні злоякісні утворення.


Читайте також: Поради батькам: як захистити дитину від теплового удару


Причини та ознаки теплового / сонячного ударів



Photo: Freepik


Тепловий удар у дитини може трапитися, якщо вона одягнена занадто тепло, не отримує достатню кількість рідини або має надмірну вагу. Також його можна отримати у приміщенні, якщо там спекотно й задушливо. А прогулянки під сонцем із неприкритою головою можуть призвести до сонячного удару.


Ознаки теплового удару:

  • Підвищення температури тіла.
  • Головний біль, нудота, шум у вухах.
  • Відсутність поту.
  • Судоми.
  • Сильний і прискорений пульс.

Ознаки сонячного удару:

  • Млявість.
  • Нудота.
  • Запаморочення.
  • Сильне потовиділення.
  • Спрага.
  • Підвищення температури тіла.
  • Лихоманка.


Як захистити дитину від сонячних променів?



Photo: Freepik


Намагайтеся перебувати у тіні. Особливо цього слід дотримуватися у спекотні сонячні дні з 10:00 до 16:00. У цей час дітям будь-якого віку бажано якомога менше перебувати на сонці, особливо під прямими променями.

Нанесіть сонцезахисний засіб. Це може бути крем або спрей, які матимуть у складі SPF 15 та вище, в залежності від погодних умов. Проте, використання сонцезахисту не може на 100% убезпечити дитину від впливу випромінювання.

Оберіть правильний одяг. По-перше, дитину варто одягнути у сорочку чи курточку з довгими рукавами, якщо дозволяють погодні умови. В іншому випадку, оберіть штани / довгу спідницю чи плаття. По-друге, зверніть увагу на матеріал, з якого виготовлено одяг. Зробіть вибір у сторону щільних матеріалів, оскільки саме вони якнайкраще захистять дитину від випромінювання (наприклад, котон, легкі бавовняні тканини).

Також можете звернути увагу на спеціальний одяг з фільтрами від сонця. Це одяг, створений зі спеціальних тканин з УФ-захистом - UPF 50+ та тканин з TiO2 у складі волокон UPF 50+.

Підготуйте головні убори. Найкращим варіантом будуть панамки, оскільки вони захищають не тільки верхню частину голови, а й вуха з шиєю. Якщо дитина хоче вдягнути кепку, нанесіть на відкриті ділянки шкіри спеціальний сонцезахисний крем.


Поради для безпечного перебування дитини на сонці


  • Дітей до 3-х років можна брати із собою на пляж до 11.00 та після 16.00. При цьому малюкам заборонено знаходитися під прямими сонячними променями. Слід узяти з собою парасольку, або перебувати у тіні дерев.
  • Діти старше 3-х років можуть засмагати під відкритим сонцем до 11:00 та після 16:00. У цей час сонячні промені найбільш безпечні.
  • Щоб уникнути зневоднення, давайте дитині достатньо води. Під впливом сонячних променів посилюється потовиділення і дитині слід пити більше, ніж зазвичай.
  • Обов'язково використовуйте спеціальний дитячий сонцезахисний крем із SPF-фактором не менше 50. Наносити його слід на всі відкриті ділянки шкіри дитини перед виходом на вулицю та після кожного купання.


Як розібратися з сонцезахисними кремами


Зазвичай бренди випускають окрему лінійку сонцезахисних засобів для дітей. Вони позначені дитячими малюнками на етикетках. Рівень SPF ділиться на категорії – від 10 до 100, але різниця у цих кремах не надто велика, адже крем з SPF10 захищає вашу шкіру на 90%.

Крем варто обирати, враховуючи тип вашої шкіри та час перебування на сонці. Для людей зі світлою шкірою та для дітей треба брати найвищий захист, а от смаглявим людям буде достатньо і SPF10.


Вам може бути корисною наша стаття: Літо з користю: поради для школярів






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук