Харчування при геморої: яка дієта може допомогти в лікуванні та профілактиці


Опубліковано 08 Травень 2024 о 15:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Харчування при геморої: яка дієта може допомогти в лікуванні та профілактиці


Харчування при геморої: яка дієта може допомогти в лікуванні та профілактиці

Photo: freepik.com

 

Правильна дієта при геморої - одна зі складових лікування цього захворювання. Необхідно підбирати продукти таким чином, щоб запобігти затримці калових мас у кишківнику, яка сприяє загостренню таких симптомів, як біль, печіння, кровотеча [1]. Тож якою має бути правильна дієта і що не можна їсти при геморої?


Яка дієта при геморої?


Погані харчові звички, включаючи занадто мало клітковини в раціоні - призводять до проблем з дефекацією та сприяють розвитку геморою. Однак є й інші фактори, які збільшують цей ризик.

Дієта – одна з тих, на які ми маємо величезний вплив. Харчування при геморої повинно ґрунтуватися на принципах харчування здорової людини, але мати риси дієти з високим вмістом клітковини. Слід звернути увагу на деякі групи товарів [2].

До них належать:

  • цільнозернові продукти,
  • фрукти та овочі,
  • горіхи і насіння.

Ці продукти містять харчові волокна, як розчинні, так і нерозчинні фракції, які відіграють ключову роль у регуляції випорожнення. Невід’ємною частиною дієти також має бути вживання достатньої кількості рідини – 1,5-2 л на день, особливо мінеральної води або слабких трав’яних настоїв [4].

Також варто ввести в свій раціон нежирні кисломолочні продукти, які містять цінні бактерії, що підтримують роботу кишківника. Для забезпечення регулярності спорожнення кишківника доцільно регулювати споживання їжі.


Що їсти, якщо у вас геморой?


Що можна їсти при геморої? Список продуктів, які варто використовувати при боротьбі з гемороєм, дуже великий [3]. На увагу заслуговують продукти, багаті харчовими волокнами:

  • цільнозерновий хліб, особливо житній на заквасці,
  • висівки,
  • коричневий рис,
  • грубозерниста крупа (наприклад, гречка, перлова крупа),
  • пластівці гірського вівса,
  • насіння бобових,
  • горіхи (наприклад, мигдаль, волоські горіхи),
  • насіння (наприклад, чіа, лляне насіння),
  • овочі (особливо сирі),
  • фрукти (бажано їсти зі шкіркою та насінням, а також сушені, наприклад, абрикоси, сливи, яблука) [1].

Також варто включити в свій раціон нежирні кисломолочні продукти, наприклад, кефір, пахту або йогурт, оскільки молочна кислота і бактерії підтримують роботу кишківника і впливають на регулярність випорожнення.


Чого не можна їсти при геморої?


Як завжди, все має бути в міру, але варто внести деякі зміни, які будуть корисними для вашого здоров'я. На користь цільнозернових продуктів варто обмежити споживання рафінованих, тобто:

  • продукти на основі пшеничного борошна низьких сортів,
  • пшеничні макарони,
  • манна крупа,
  • білий рис,
  • картопляне борошно [2].

Дієта після видалення геморою також має бути збалансованою. Чого слід уникати при геморої – це важкоперетравлюваної їжі. До неї відносяться солодощі, фастфуд та інша жирна і смажена їжа. Гострі спеції і алкоголь - продукти, які також бажано виключити з власного раціону [3].


Як скласти привабливе меню для людини, яка бореться з гемороєм?


Дієту при геморої, що кровоточить, слід складати, виходячи зі знання про хворобу. Багато людей можуть мати проблеми з цим, оскільки не всі мають досвід дієтології. На щастя, це не проблема, оскільки на ринку працюють професійні дієтологи. Це люди, які чудово знають потреби людей із такими проблемами та вміють скласти меню відповідно до потреб. Зазвичай це детальний опис того, що людям потрібно щодня і як готувати їжу. Дієтологи завжди враховують правильний розподіл мікро і макроелементів, а також вміст в раціоні вуглеводів, жирів і білків. Ви також не повинні забувати про відповідну кількість калорій, яка має відповідати вашим добовим потребам у калоріях [4].


Література


1. Bradley R. D. Clinical Practice Guidelines for the Management of Hemorrhoids.

2. Alonso-Coello P., Mills E., Heels-Ansdell D., et al.: Fiber for the treatment of hemorrhoids complications: a systematic review and meta-analysis. Am J Gastroenterol. 2006 Jan;101(1):181-8.

3. Sun Z., Migaly J.: Review of Hemorrhoid Disease: Presentation and Management. Clin Colon Rectal Surg. 2016 Mar;29(1):22-9.

4. Garg P., Singh P.: Adequate dietary fiber supplement and TONE can help avoid surgery in most patients with advanced hemorrhoids. Minerva Gastroenterol Dietol. 2017 Jun;63(2):92-96.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук