Дитину вжалила оса: перша допомога


Опубліковано 16 Липень 2019 о 14:56

Блог Діти в місті Хмельницький >  Дитину вжалила оса: перша допомога


Дитину вжалила оса: перша допомога

Якщо дитину вжалила оса або бджола, батьки повинні чітко знати, як діяти у такій ситуації. Що необхідно робити, щоб полегшити біль, зменшити припухлість та уникнути важких алергічних реакцій  читайте у нашому матеріалі.


Для більшості людей укус оси або бджоли не несе ніякої загрози, лише дискомфорт, почервоніння та незначні больові відчуття. Однак, для дитини укус може мати більш серйозні наслідки, особливо, якщо малюка вжалили перший раз.

Біль від бджолиної отрути можна порівняти з болем від опіку, а наслідки можуть бути різними: від незначної припухлості до анафілактичного шоку.


Що робити, якщо дитину вжалила оса?


Якщо малюка вжалила оса або бджола — слід звернутись до лікаря. Якщо дитину вжалили в обличчя, губи, язик, а також якщо укусів декілька — негайно викликайте швидку, адже може виникнути набряк гортані, що ускладнить дихання, а від численних укусів може виникнути важка алергічна реакція.


Місце укусу слід промити теплою водою та продезінфікувати. Photo: Pixabay


Перша допомога у разі укусу оси або бджоли:

  1. Передусім необхідно знайти місце укусу, це буде неважко, адже від отрути з’явиться почервоніння та пекучий біль. Якщо вжалила бджола — слід дістати жало. Робити це необхідно чистими руками і бажано продезінфікованим інструментом. Намагайтеся не придавлювати жало до шкіри, а підчепити його, наприклад, нігтем або пінцетом, та обережно вийняти. Це необхідно для того, щоб уникнути розповсюдження отрути, яка потрапляє в м’які тканини разом з жалом бджоли. Місце укусу слід промити теплою водою та продезінфікувати спиртом, йодом або перекисом водню.
  2. Якщо дитину вжалила оса, жало ви не знайдете, тому просто промийте та продезінфікуйте ранку. На відміну від бджоли, оса може жалити декілька разів. Бджола ж помирає після першого укусу, тому що разом з жалом вона втрачає частину черева з отруйними залозами.
  3. Для того, щоб полегшити біль та зупинити розповсюдження отрути прикладіть до ураженої ділянки холодний або соляний компрес.
  4. Варто мати в аптечці антигістамінні препарати. Лікар Комаровський наголошує на тому, що антигістамінні препарати повинні призначатися тільки лікарем, і вживатися в суворій відповідності з тим, як він порекомендував. Важливо розуміти, що ці препарати приймають не для лікування алергії, а лише для запобігання і (або) усунення її симптомів.
  5. Також слід обробити уражену ділянку шкіри протиалергійною маззю, такою, як «Феністил». Для загоєння ран, зняття свербежу, болю та почервоніння можна скористатися маззю «Бепантен».

Існує велика кількість народних методів лікування укусів ос та бджіл. Ефективними народними засобами полегшення болю та зменшення припухлості на місці укусів цих комах вважається капустяний лист, сік часнику, картоплі та цибулі. Кубик цукру, змочений у воді, може витягувати з ранки бджолину отруту.


Вам вирішувати, які методи використовувати, але думайте передусім про здоров’я дитини та намагайтеся уникати таких ситуацій.


Якщо оса вжалила дитину в язик


Від укусу оси або бджоли язик швидко опухає і перекриває доступ повітря. Photo: Jelleke Vanooteghem on Unsplash


Найбільшу небезпеку несе в собі укус комахи в язик, адже він може призвести до смерті від анафілактичного шоку за лічені хвилини. Для того, щоб вжалити язик, комасі треба проникнути у ротову порожнину, а це може трапитися, якщо малюк неуважно оглядає солодкі фрукти, перед тим як їх з’їсти.

Укус в язик дуже болючий, але основна небезпека полягає у тому, що язик швидко опухає і перекриває доступ повітря, що призводить до гострої задухи. При такому ураженні займатися самолікування недопустимо, натомість необхідно якомога швидше викликати невідкладну допомогу. Укуси в інші частини тіла не такі небезпечні, здебільшого достатньо виконати дії, перелічені вище.


Як уникнути укусів ос або бджіл?


Оси майже ніколи не нападають першими й кусають лише для захисту. Photo: Pixabay


Як агресію оси розцінюють пряму атаку на них та різкі рухи, тому варто проявляти обережність, відганяючи настирливу комаху.


Рекомендації як мінімізувати ризик укусу оси:

  1. Не провокуйте комаху, не махайте руками, намагаючись відігнати її. Натомість залишайтеся спокійними та просто відійдіть від комахи. Поясніть дітям як слід діяти, коли поруч літає оса або бджола.
  2. Намагайтеся не їсти солодкі фрукти на вулиці, а в умовах пікніку ховайте продукти від комах та уважно оглядайте їжу, перш ніж відправити її до рота.
  3. Відпочиваючи на природі, не забувайте про використання репелентів — засобів, які відлякують комах.
  4. Поясніть дітям, чому не можна турбувати осині та бджолині гнізда.


Через те, що повністю захистити себе від укусів ос все ж неможливо, слід завжди мати під рукою протиалергійні препарати й антисептик. Оси зустрічаються не тільки за містом, але і в умовах мегаполісу, тому в літній сезон не слід забувати про це.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук