10 речей, які батьки не повинні робити замість дітей


Опубліковано 17 Серпень 2018 о 14:49

Блог Діти в місті Хмельницький >  Оглядові статті >  10 речей, які батьки не повинні робити замість дітей


10 речей, які батьки не повинні робити замість дітей

Щоб згодом не обурюватися, що дитина нічого не може зробити без вашої допомоги, тримайте себе в руках і не робіть певних речей замість своїх дітей. Яких саме - дізнайтеся з нашої добірки.

Photo by Ben White on Unsplash


Всі батьки прагнуть виростити своїх дітей успішними та щасливими особистостями, і готові легенько підштовхувати їх у потрібному напрямі. Інколи «м’яке підштовхування» перетворюється в наполегливий тиск — і ось вже сам не усвідомлюєш, коли починаєш робити за дитину речі, які вона повинна робити сама.

Іноді малюк довго вовтузиться зі штанами, а ще треба встигнути зробити безліч справ і нічого не залишається, крім зробити все самотужки. А може дитина вже втретє намагається правильно зав’язати шнурки, засмучується через невдачу і ви просто допомагаєте їй. Наміри можуть бути хорошими, але кінцевий результат — гірше нікуди.

Батьки завжди намагаються допомогти своїй дитині і захистити її від невдач. Але є речі, які діти повинні виконувати самотужки, щоб стати самостійними і вміти долати труднощі.


Отже, що батькам ні в якому разі не можна робити за дитину?


Говорити


Ви гуляєте у парку з дворічним малюком, зустрічаєте знайомих, які питають у вашої дитини як її звати. Малюк ніяковіє, ховається за вами і мовчить, тому відповідати доводиться вам. Така ситуація знайома кожній мамі. Але звичка відповідати за дитину має закінчитися тоді, коли дитина опанує мову. Погодьтеся, виглядатиме дивно, якщо мама буде відповідати замість підлітка.

Наступного разу дайте дитині можливість відповісти за себе.


Хотіти


Так, батькам краще знати, що потрібно дітям. Каша корисніша за цукерки, кросівки необхідніші за туфлі, а професія юриста перспективніша ніж художника. Часто батьки диктують дитині, чого саме вона повинна хотіти, як наслідок — пригнічення власного «я», своїх бажань і цілей.

Прислухайтеся до потреб та побажань дитини. А корисні звички краще прищеплювати не примусом, а власним прикладом.


Обслуговувати


Photo: Pixabay


Трирічна дитина в змозі самотужки вмиватися, чистити зуби, роздягатися та одягатися з незначною допомогою. Ба більше, діти цього віку прагнуть робити все самостійно. Не треба заважати, надмірне піклування лише зашкодить дитині.

Підтримуйте дитячу самостійність і по мірі дорослішання дозволяйте дитині обслуговувати себе самотужки.


Читайте більше про те, які домашні справи можна доручити дитині, в залежності від її віку.


Вибирати захоплення та інтереси


Ви все життя захоплювалися грою на скрипці, але так і не навчились грати, і тому готові возити свою донечку через все місто у вихідний, аби вона здійснила вашу мрію. А вона цього хоче? Чи може син подруги виграв чергові змагання з плавання, і ви наполегливо рекомендуете сину записатися в басейн?

Не варто нав’язувати дітям модні хобі або ваші нереалізовані амбіції. Майте терпіння та спостерігайте за малюком, вивчайте його схильності та вподобання. Допомагайте розвиватися у тих сферах, які цікавлять його, а не вас.


Обирати друзів


Photo: Pixabay


Згадайте, скількох ваших друзів у дитинстві не схвалювали батьки. Ви припинили з ними спілкування? Мабуть що ні. Вам може бути не до вподоби кращий друг вашого сина, але не забороняйте їм спілкуватися. Налагодження взаємин, розчарування, зрада, і, як наслідок, вміння розуміти і «бачити» людей — це якраз той шлях, який кожна людина проходить самостійно.

Не варто наполягати на дружбі з дітьми своїх колег або друзів лише тому, що вам так зручно. Коли діти маленькі, це виглядає дуже мило — ви з друзями на кухні п’єте чай, а малюки граються ляльками або машинками та про щось весело теревенять, зрозумілою тільки їм мовою. Але з дорослішанням у дітей з’являються нові захоплення, які часто не співпадають, і їм може бути просто не цікаво грати один з одним.


Вирішувати конфлікти


Як тільки дитина починає говорити та контактувати з іншими дітьми, батьки повинні вчити її спілкуватися. Мається на увазі налагодження відносин та поведінка у конфліктних ситуаціях. Часто батьки намагаються захистити своїх чад від усіх неприємностей: сліз через відібране відерце у пісочниці, сварок з однокласниками, непорозумінь з друзями. Як тільки виникає хоча б натяк на конфлікт, мами й тата стають на захист своїх крихіток. Але здебільшого така поведінка лише шкодить дітям.

Набагато продуктивніше буде, якщо ви підготуєте дитину до того, що вчинки і слова друзів будуть не завжди приємними, і діти повинні навчитися обговорювати це між собою. Один з найцінніших уроків, який ви можете дати своїй дитині — навчити її спілкуватися зі своїми однолітками і говорити прямо, коли її щось не влаштовує.


Рахувати гроші


Photo: Pixabay


Одна з типових помилок батьків у питанні фінансової грамотності полягає у надмірному контролі за дитячими витратами. Дорослі зазвичай занадто серйозно ставляться до грошей і тому вимагають такого ж поводження від дітей. Але малюки ще не вміють порівнювати, оцінювати вигоди та думати наперед.

Завдання батьків — довго та старанно вчити дітей плануванню та економії, а не карати за даремно витрачені або загублені гроші та дорікати горезвісним «я ж тобі казала».

Вчить дитину правильно розпоряджатися грошима та довіряйте їй робити це самостійно.


Читайте більше про розповсюджені помилки фінансового виховання.


Робити домашні завдання


Photo: Pixabay


За дитячими «я не розумію», «в мене не виходить» або «я не можу» іноді стоїть втомленість, небажання робити домашню роботу, або навіть маніпуляція вами, адже мама чи тато завжди допоможе і зробить все самотужки. Не можна жаліти школяра і робити все замість нього, він має зрозуміти, що навчання — це його обов’язок, особиста відповідальність і «квиток» в успішне майбутнє.

Якщо в дитини щось не виходить або вона не розуміє — допоможіть, поясніть, спробуйте зробити разом. Для дітей важливо відчуття перемоги, особистого досягнення — це додає впевненості в собі та підштовхує до нових звершень.


Прокидатися зранку


Підняти з ліжка першокласника завдання не з легких, але починаючи з середньої школи, діти повинні навчитися самостійно прокидатися, витягувати себе з під теплої ковдри та йти вмиватися.

Так, зробити це не легко навіть деяким дорослим. А тим більше після літніх канікул.


Що можна зробити, щоб ранкове пробудження не було стресом для всієї сім’ї читайте у нашому матеріалі «Як підготувати дитину до школи після літніх канікул».


Збиратися до школи


Photo: Pixabay


Не підлягає обговоренню. Школяр повинен звечора сам складати свій рюкзак. Учням молодших класів можна допомогти, склавши перелік речей, які треба взяти. Не потрібно зранку бігати по всій квартирі, бо підліток забув взяти щоденник або спортивну форму. І приносити йому забуті речі до школи теж не треба. Не взяв — його особиста справа. Наступного разу буде уважнішим.


Іноді батькам дуже хочеться захистити своїх дітей від усіх життєвих труднощів, але така тактика тільки шкодить їм і не дає можливості розвиватися та ставати самодостатніми особистостями в майбутньому.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук