Прищеплюємо з дитинства: як навчити малюка любити книжки


Опубліковано 23 Серпень 2019 о 09:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Дитяча література >  Прищеплюємо з дитинства: як навчити малюка любити книжки


Прищеплюємо з дитинства: як навчити малюка любити книжки

Якщо малюк буде бачити навколо себе книги, вони стануть частиною його життя. Photo: Pixabay


Вчені неодноразово доводили, що читання надзвичайно корисне. Люди, які регулярно читають, мають гарну пам'ять, розвинену фантазію, у них більший словниковий запас, вони більш емпатичні. Читаючі люди краще справляються зі стресом, а ті, хто читає перед сном, краще сплять. Ви любите читати, але не знаєте, як зробити так, щоб дитина полюбила книжки? Щоб вони стали хорошими «друзями», які будуть супроводжувати її протягом життя. «Діти в місті» зібрали поради, які допоможуть прищепити любов до читання.


Гарна звичка – читання


Якщо ви хочете, щоб ваша дитина читала, необхідно привчати її до цього з самого дитинства. Ба більше, деякі батьки починають читати малюку, коли він ще не народився. Як з’ясували вчені, з 30 тижня дитина вже чує мамин голос. Тому читати і розмовляти з малюком потрібно. І не лише мамі, але й татові. Це може стати гарною сімейною традицією.

Коли дитина ще маленька і читати не вміє, батьки мають читати їй якомога більше цікавих книжок з гарними малюнками. Якщо малюк буде бачити навколо себе книги, вони стануть частиною його життя. Важливо з раннього віку вчити дитину дбайливо ставитися до книг, не дозволяти їх рвати та обмальовувати.

Перші самостійні книжки мають бути прочитані з батьками. Не змушуйте малюка читати все самостійно. Читайте разом – сторінку мама, сторінку дитина. Вже у початковій школі буде зрозуміло, чи схильна дитина до читання, чи полюбила вона книжки. Втім, популяризувати читання ніколи не пізно. Цікавість може прокинутися і в підлітковому віці.


Як привчити дітей читати?


Є багато порад, як прищепити дітям любов до книг, як привчити малюка регулярно читати, як зацікавити книгами та підтримувати цю звичку. Ми зібрали найефективніші:

  • найперше, що радять абсолютно всі експерти, це власний приклад. Якщо сім’я читає, якщо вдома багато книжок, а домашня бібліотека постійно оновлюється, дитина з більшою ймовірністю полюбить читати;
  • читайте разом. Найкраще читати дитині перед сном. Це ще й прекрасний спосіб провести спільно час;
  • нехай дитина самостійно обирає книги, які хоче прочитати. Не примушуйте її читати книжки, які їй не подобаються. Так можна відбити бажання;
  • дитина повинна мати доступ до книг, тому відвідуйте разом бібліотеки та книжкові магазини. Обов’язково залучайте малюка до процесу вибору книг. Старших дітей можна водити на великі книжкові події. Наприклад, «Книжковий Арсенал» у Києві або Book Forum у Львові;


До речі, 7-8 вересня в Києві на Платформі Арт-завод відбудеться Книжковий Кураж Базар. Це захід, який варто відвідати не лише киянам. Якщо ви любите говорити про книги, купувати їх, роздивлятися та обговорювати прочитане - вам сюди.


  • заведіть традицію обговорювати прочитані книги. Діліться з дитиною тими історіями, які прочитали ви;
  • оточуйте дитину книжками. Зробіть у дитячій кімнаті міні-бібліотеку;
  • дозволяйте дітям трішки пізніше лягати спати, якщо вони захопилися книжкою.


Які книжки треба обирати дітям?




Вчитель молодших класів, вчитель вищої категорії, вчитель-методист Лілія Мамон розповіла нам, які книжки бажано обирати для молодших школярів.





За словами педагога, найменші люблять красиві ілюстровані книжки. Тому, насамперед, треба звертати увагу на ілюстрації, чи підходять вони для дитини. Обирайте книги з яскравим оформленням. Звертайте увагу на текст, щоб він був зрозумілий малюку. Також треба дивитися на шрифт, щоб він був достатньо великим. Вчитель не рекомендує вибирати для малих дітей об’ємні великі книги, тому що дитина може втратити інтерес, бо невідомо, коли цю книгу вдасться дочитати.


Лілія Мамон зазначає, що старші діти люблять читати казки та книжки про своїх однолітків. Тематика може бути різна, але діти з великою цікавістю читають книжки про ровесників, уявляють себе у тих подіях, які описують в книжках.


Педагог радить читати дітям книжки, які батьки читали в дитинстві та досі пам’ятають ці історії. Крім того, треба звертати увагу на те, що ми хочемо отримати від читання, адже за допомогою книжок можна розповідати про важливі речі – добро, справедливість, чесність, повагу до дорослих. Лілія Анатоліївна зазначає, що треба підбирати літературу в залежності від того, чому ви хочете навчити своїх дітей.


Водіть дітей до бібліотек


Перебування в бібліотечній атмосфері також дуже корисне та мотивує до читання. Photo: Pixabay


Зацікавити дітей читанням та прищепити любов до книг можна за допомогою бібліотек. Особливо, якщо перетворити цей процес на ритуал. Бажано, щоб дитина була записана у бібліотеці особисто, мала свою картку та самостійно розписувалася за взяті та здані книжки. Пропонуйте вашому чаду самому обирати книжки, які він хоче прочитати. Заведіть щоденник читача, в якому дитина записуватиме книги, які вона прочитала. Придумайте заохочення, наприклад, за кожну 10-ту прочитану книжку. До речі, у багатьох сучасних бібліотеках сьогодні проводяться заходи для дітей, пов’язані з літературою та героями книжок. Перебування в бібліотечній атмосфері також дуже корисне та мотивує до читання.


Слідкуйте за новинками разом


Photo: Pexels


Крім бібліотек, заходи для дітей влаштовують різноманітні видавництва та книжкові магазини. Тут ви можете слідкувати за новинками, які ще не встигли потрапити до бібліотек. Уявіть, із яким задоволенням дитина може отримати книжку з рук автора!


Книгарня «Є»


Книгарні «Є» - одне з найпопулярніших місць для літературних подій. Тут проходять презентації книжок, круглі столи та літературні читання. Книгарня проводить багато дитячих заходів, адже в магазинах представлений цілий відділ сучасної дитячої літератури.


Книгарня «Іноземка»


Ця книгарня підійде для дітей та підлітків, які вивчають іноземні мови. Тут можна придбати книжки на німецькій, французькій та польській мовах. Крім цього, в «Іноземці» продаються гарні листівки ручної роботи.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук