Шкідлива похвала, або чому не слід казати дитині «Ти молодець»


Опубліковано 12 Листопад 2019 о 10:14

Блог Діти в місті Хмельницький >  Шкідлива похвала, або чому не слід казати дитині «Ти молодець»


Шкідлива похвала, або чому не слід казати дитині «Ти молодець»


Перевірте себе — порахуйте як часто ви говорите своїй дитині «Ти молодець». Вчинки, за які ви похвалили дитину рівнозначні? Правильно одягнув светрик — молодець, навчився їздити на велосипеді без сторонньої допомоги теж молодець? Як часто ви хвалите дитину на автоматі, навіть не звертаючи увагу на вчинок? Нам іноді здається, що простого «Ти молодець» достатньо, щоб дитина відчувала підтримку, схвалення та прийняття, так необхідні для зміцнення відчуття власної гідності та формування здорової самооцінки.

У нас для вас погана новина — слово «молодець» у якості похвали не пояснює дитині абсолютно нічого про те, що такого унікального вона зробила, і чим саме її вчинок вразив вас. І як наслідок — не спонукає дитину до розвитку та вдосконалення.


Щоб уникнути непорозумінь, варто зауважити, що ми не проти підтримки та похвали, ми проти шаблонних суджень, які не несуть ніякої користі дитячій самооцінці, а інколи навіть навпаки — шкодять.

Ми пропонуємо назавжди викинути зі свого лексикону фразу «Ти молодець». Натомість допоможемо навчитися хвалити так, щоб не нашкодити, та щоб похвала надихала на подальші звершення.


Винятковість


Проявляти любов та підтримку по відношенню до дитини потрібно постійно, а хвалити — з певної нагоди. Photo: Freepik


Похвала має нести в собі винятковий сенс — не узагальнююче «Ти молодець», а влучно підібрані слова до певного вчинку. Це батьківська любов та підтримка мають бути абсолютними та постійними, а слова похвали — ретельно підібраними у виняткових ситуаціях.


Конкретність


Оцінювальні судження, типу «Ти гарний хлопчик», «Яка ж ти розумниця» не несуть в собі необхідної конкретики. За що саме ви хвалите дитину? За те що вона гарна / слухняна / розумна? Чого ви прагнете домогтися — дати дитині зрозуміти, що ви помітили її вчинок, що її зусилля відзначені, що її допомога вам корисна? Тоді будьте конкретними — акцентуйте увагу на вчинок. «Ти прибрав всі іграшки, як чисто та гарно тепер у кімнаті», «Ти так швидко вдягнувся сам, тепер у тебе є час подивитися мультик перед виходом», «Ти мені дуже допомогла з вечерею, я тобі дуже вдячна». Можливо це не схоже на типові слова похвали, але повірте, такі безоцінкові фрази мотивують дітей.


Цінність


Будьте чесними з дітьми, хваліть їх за старання та підтримуйте у всіх починаннях. Photo: Freepik


Дитина захопилася новим хобі, але в неї не досить добре виходить, і вона дуже засмучується через невдачі? Як підтримати? Говорити «В тебе все так гарно виходить» не варто, адже дитина розуміє, що це не так, і може ще дужче засмутитися та покинути справу. Натомість будьте чесними та хваліть за старання. Так ви підтримаєте дитину та покажете, що помічаєте її досягнення, навіть якщо вони поки що незначні.


Невідкладність


Для того, щоб похвалити дитину за допомогу не варто чекати, адже немає більш слушного часу, ніж одразу. Донечка допомогла з покупками, син притримав для вас двері — подякуйте за допомогу одразу, не чекайте поки прийдете додому. Чому похвалу не можна відкладати? Люди з низькою самооцінкою зазвичай применшують свою працю та здобутки. Для того, щоб укріпити самооцінку дітям хваліть їх одразу, дайте дитині відчути, що її допомога важлива та цінна для вас.


Реалістичність


Не варто думати, що більше похвали принесе більше користі дитині. Дуже важливо не перебільшувати вчинки та старання дітей. Переоцінювання вчинків дитини може привести до того, що дитина буде менше старатися, адже ж мама й так похвалить. Або ж діти перестануть довіряти, бо зрозуміють, що батьки не щирі з ними. Крім цього, надмірна похвала може стати причиною завищеної самооцінки.


Позитивні фрази для зміцнення самооцінки дитини


Теплі слова та міцні обійми — це те, що потрібно кожній дитині. Photo: Freepik


Пропонуємо вам перелік фраз, які краще використовувати замість неефективного «Ти молодець», і тим самим розвивати у дитини адекватну самооцінку та впевненість в собі.


Ти мені дуже допоміг.

Ти маєш рацію.

Я знаю, ти дуже старався.

Я тобі дуже вдячна.

У тебе класні ідеї.

Мені подобається бути твоєю мамою.

Я в тебе вірю.

Ти дуже важливий для мене.

Я тобою пишаюсь.

Я тобі вірю.

Ти цього вартий.

Не бійся бути собою.

Це добре бути допитливим.

Це нормально — припуститися помилки.

Я тебе розумію.

Ти — частина нашої родини.

Ми зробимо так, як ти пропонуєш.

Я тебе ціную.

Ти перевершив самого себе.

Я тебе прощаю.

Я така щаслива, що ти у мене є.

Твій вчинок дуже сміливий.

Я захоплююся тобою.

Це твоє рішення.

Якщо ти в щось віриш, це важливо.

Не порівнюй себе з іншими.

Ти впораєшся.

Це нормально, чогось боятися.

Навіть якщо ти зробив помилку, її майже завжди можна виправити.

Ти хороший друг.

Тобі не треба робити все, що роблять інші.

Все можливо.

Ти можеш змінити світ на краще.

Мені подобається, як ти це сказав.

Ти не будеш подобатися всім, і це нормально.

У тебе завжди є вибір.

Я із задоволенням проводжу з тобою час.

Ти зробив гарний вибір.

Я тобі довіряю.

Я завжди буду любити тебе.







Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук