Великдень вдома: як весело відсвяткувати свято на карантині з дітьми


Опубліковано 15 Квітень 2020 о 12:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Великдень вдома: як весело відсвяткувати свято на карантині з дітьми


Великдень вдома: як весело відсвяткувати свято на карантині з дітьми

Photo: Freepik


19 квітня українці відзначатимуть світле свято Великодня. Цього року заради нашої безпеки українців просять провести цей день вдома. Для віруючих організують святкові богослужіння в режимі онлайн, а паски в багатьох містах будуть надходити в продаж вже освячені.

«Діти в місті» зібрали для вас цікаві ідеї для веселого свята вдома. Цікаві ігри, спільне приготування святкових страв і трошки пізнавальних історій дозволять вам провести незабутнє свято з дітьми.


Смаколики для свята


Паска - незмінний атрибут Великодня, тому вона має бути на кожному столі. У цьому році можна спробувати приготувати традиційне частування разом з вашими дітьми. Рецептів пасок дуже багато. Одні печуть італійські Панеттоне і Коломбо, інші вважають за краще простий український варіант. Часто люди готують паски за рецептами, які отримали ще в дитинстві від своїх батьків, тому не забувайте долучати до цієї справи дітей.


Рецепт домашньої паски


Інгредієнти:

  • 1 кг борошна;
  • 5 жовтків (бажано, щоб вони були насиченого жовтого кольору, тоді і паска буде жовтою);
  • 11–12 г (пакетик) сухих дріжджів;
  • 0,5 л молока;
  • 8 ст. л. цукру;
  • 200 г родзинок + цукатів;
  • 150 г вершкового масла;
  • 50 г рослинного масла;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 пакетик ванільного цукру;
  • 1 ч. л. куркуми без гірки, для кольору;
  • цедра за бажанням.


Для глазурі на великодні паски знадобиться:

  • 2 білки;
  • 200 г цукрової пудри;
  • 1 ст. л. лимонного соку.



Photo: Freepik


Приготування:

  1. Зробіть опару. Для цього слід змішати дріжджі, чайну ложку цукру та столову ложку муки. Додайте 100 мл теплого молока. Перемішайте та поставте в тепле місце на 10–15 хв.
  2. Нагрійте решту молока, в більшу миску всипте 8 ст. ложок цукру і влийте тепле молоко, додайте дріжджову заготовку, просіяні 0,5 кг борошна і добре все перемішайте. Затягніть ємність з опарою харчовою плівкою, накрийте рушником і залиште в теплому місці підходити. Щоб опара збільшилася в 2 рази знадобиться близько 4-х годин.
  3. Коли опара збільшилася в розмірах, приступайте до замішування тіста для випікання пасок. Опару в мисці примніть ложкою, всипте трохи борошна, додайте жовтки і сухофрукти. Вимішуйте, додаючи потроху вершкове масло кімнатної температури. Навіть якщо вам здасться, що тісто дуже жирне — не зупиняйтеся і продовжуйте місити, не додаючи більше борошна, а лише рослинне масло. Вимішуйте тісто близько 30–40 хвилин, поки воно не стане м’яким. Коли тісто перестане липнути до рук, залиште його в мисці, затягніть плівкою, накрийте рушником і залиште в теплому місці на годину.
  4. Коли тісто знову збільшиться в два рази, примніть його в мисці. Відривайте по шматочку і розкладайте по формам — тісто має заповнити лише половину кожної форми. Накрийте форми з тістом рушником і залиште на годину — тісто знову має збільшитися в розмірах.
  5. Розігрійте духовку до 180–190 ° С і поставте випікатися ваші паски. Час випікання для маленьких і великих пасок може бути різним. Перші 20 хвилин не відкривайте духовку, щоб паски не «сіли».
  6. Поки паски остигають, приготуйте прикрасу — солодку і красиву глазур для пасок. Холодні білки збийте міксером з дрібкою солі. Поступово додавайте цукрову пудру і продовжуйте збивати. Коли білки вже будуть крутими, влийте лимонний сік і збивайте ще три хвилини. Обмазувати глазур’ю краще ще теплі паски, щоб солодка прикраса для пасок краще застигла.


Ще одним невід'ємним елементом свята є розмальовані або фарбовані яйця. Ось тут і відкривається поле для діяльності дітей. Малюки, як правило, із задоволенням розмальовують варені яйця і роблять з них вироби.

Проявіть фантазію, використовуйте це свято не тільки для відпочинку, але і навчання. Наприклад, створюючи райдужні яйця можна пояснити дитині, як правильно змішувати кольори.



Video: Mirta



Video: Сніданок з 1+1


Не пропустіть богослужіння


Якщо щорічно на Великдень ви відвідували церкву, обов'язково вмикайте великодні богослужіння, які будуть транслюватися на найпопулярніших українських телеканалах.

Згідно з традиціями, в християнських родинах після богослужіння і освячення пасок прийнято всією сім'єю сідати за стіл. Якщо ви залучите дітей до приготування святкового обіду, це неодмінно створить правильну теплу атмосферу вдома.



Photo: Офіс Президента України


Трошки історії


Коли святковий обід завершено, можна присвятити трохи часу історії свята і його традиціям. Бо часом діти дуже мало знають про Великдень, у багатьох він і зовсім асоціюється лише з частуваннями. На допомогу вам прийдуть цікаві відео уроки або мультфільми.



Video: Суперкнига



Video: Суспільне Житомир


Крім цього, можна розучити з малюками великодні пісні або вірші.



Video: З любов'ю до дітей - Дитячі пісні



Video: З любов'ю до дітей - Дитячі пісні


Розваги


Великдень - світле свято, яке завжди асоціюється з теплом, весною і початком чогось хорошого. Щоб святковий настрій не залишав ваш будинок, в допомогу прийдуть великодні ігри та забави.


Полювання за яйцями


Ця прекрасна гра здатна зайняти дітей на години. У ній чудово все: починаючи від підготовки реквізиту, закінчуючи пошуками крашанок.

Ідея полягає в тому, що діти повинні вирізати і розмалювати 20 яєць з паперу. Доручіть це малюкам. Після того, як яйця готові, їх необхідно заховати в найнесподіваніших місцях по квартирі. Проявіть фантазію: ховайте малюнки в холодильник, у ванну кімнату, наклеюйте на двосторонній скотч під стіл, на подушку і так далі.

Після цього видавайте дітям кошик і відправляйте на пошуки. У мами з'явиться як мінімум півгодини для своїх справ, поки малюки будуть зайняті пошуками.



Video: Видавництво Навчальна книга - Богдан


Вам також сподобається наша стаття: Поробки для дітей на Великдень 2020: великодні ідеї


Цього року багатьом доведеться відмовитися від традиційного святкування Великодня, але це не привід сумувати. Трохи радості та бажання, і свято в цьому році можна зробити незабутнім. Залишайтеся вдома і бережіть себе!






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук