Укуси комах: як надати дітям першу допомогу


Опубліковано 15 Травень 2020 о 09:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Укуси комах: як надати дітям першу допомогу


Укуси комах: як надати дітям першу допомогу

Photo: Freepik


Наближається літо, а з ним поїздки на природу і вечірні прогулянки. Разом з усією природою прокинулися різні комахи, які дуже часто докучають і створюють проблеми людям. Іноді укуси можуть бути цілком безпечними, але часом можуть привести до дуже неприємних наслідків. «Діти в місті» зібрали практичні поради, які допоможуть вам надати першу допомогу при укусах комах.


Комарі


Комарі вважаються одними з найбезпечніших комах. До їх укусів звикли всі жителі нашої країни. Але останнім часом почастішали випадки звернення до лікарів з алергією на комарині укуси. Найчастіше від неї страждають діти - на місці укусу у них з'являються набряки, які, до того ж, сильно сверблять.

Навіть якщо алергії немає, від сверблячки нікуди не сховаєшся. Краще за все не допускати укусів, використовуючи різні спреї, натуральні масла, а також аксесуари, які відлякують комах. Якщо ж комарі покусали дитину, потрібно надати першу допомогу і не чекати, поки малюк буде розчісувати укус. У випадку з комариним укусом достатньо намазати місце укусу спеціальною маззю, яка знімає свербіж і подразнення. Якщо ж є алергічна реакція, знадобиться мазь з протиалергічною дією, а іноді й таблетки. У випадках сильних індивідуальних реакцій, обов'язково зверніться до лікаря.


Оси, бджоли, шершні


Укуси ос і бджіл набагато небезпечніше комариних. Вони викликають біль, припухлість і сильні алергічні реакції. Велику роль відіграє кількість укусів і уражене місце. Навіть якщо у людини немає алергії, множинні укуси можуть призвести до ускладнень.



Photo: Freepik


Найперше, що потрібно зробити при укусі комахи, перевірити, чи залишилося в шкірі жало. Якщо так, його потрібно дістати дуже акуратно, щоб не поширити отруту в місці укусу. До укусу потрібно прикласти холодний компрес або лід. Також необхідно помазати місце антиалергійною маззю. Якщо укусів багато, потрібно викликати швидку допомогу.


Також читайте наш матеріал: Дитину вжалила оса: перша допомога


Кліщі


Кліщі є переносниками багатьох інфекцій. Найпоширеніші з них - хвороба Лайма і кліщовий енцефаліт. Проблема в тому, що їх не відразу можна помітити, тому лікарі радять оглядати тіло дитини після пікніка або поїздки на природу. Кліщі найчастіше осідають на ніжних ділянках шкіри: обличчі, шиї, голові, між пальцями або під колінами.

Найкраще звертатися з цією проблемою в лікарню, так як кліщів потрібно витягувати певним чином. Як правило, їх дістають за допомогою петлі з нитки або викручуванням пінцетом проти годинникової стрілки. Пам'ятайте, що висмикувати кліща не можна, так як його голова може залишитися під шкірою і викликати зараження. Місце укусу обов'язково обробіть йодом або спиртом.

Часто кліщів видаляють за допомогою соняшникової олії, але фахівці радять цей спосіб не використовувати, так як кліщ може стати агресивним і випустити шкідливі речовини в шкіру.

Після укусу кліща за дитиною потрібно стежити. Якщо через кілька днів у неї піднялася температура, обов'язково зверніть увагу на місце укусу. Наприклад, при хворобі Лайма навколо місця укусу з'являється червоне кільце.


Більш докладно про кліщів можна прочитати в нашій статті: Як захистити себе і свою сім'ю від кліщів


Варто відзначити, що серйозно ставитися потрібно до всіх укусів. Боляче кусаються мошки, мурашки і навіть сонечко іноді може вкусити, виділивши небезпечну отруту. Методи надання допомоги при укусі стандартні, але якщо ви бачите швидку негативну реакцію організму, обов'язково зверніться за допомогою до лікаря.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Дитину вкусила медуза. Перша допомога






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук