Як сформувати позитивне мислення у дітей: корисні ігри і важливі питання


Опубліковано 26 Травень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Як сформувати позитивне мислення у дітей: корисні ігри і важливі питання


Як сформувати позитивне мислення у дітей: корисні ігри і важливі питання

Photo: Freepik


Всі батьки мріють, щоб їх діти росли здоровими і щасливими. Але не всі здогадуються, що настрій, з яким дитина йде по життю і домагається поставлених цілей, закладається в ранньому дитинстві. Якщо батькам вдається сформувати правильний образ мислення і позитивний настрій у дітей, в дорослому віці вони будуть більш щасливими і задоволеними життям, незважаючи на те, куди їх це життя занесе. «Діти в місті» зібрали цікаві ігри та важливі поради, які допоможуть вам налаштувати дитину на позитив.


Починати просто


Психологи довели, що позитивне мислення дозволяє людям легше переживати важкі часи, менше страждати від стресу та інших негативних явищ, і навіть бути більш здоровою людиною. Вчити дітей дивитися позитивно на навколишній світ і себе в ньому можна почати з простої, але дуже крутої гри, яка називається «Банка щастя».

Підберіть велику красиву банку, яка буде служити вам реквізитом. Можете прикрасити її разом з дитиною. Банку необхідно поставити дома на видному місці, щоб кожен член сім'ї мав до неї вільний доступ.

Кожен день батьки і діти повинні писати на папері, що хорошого трапилося з ними за цей день. Описувати потрібно всі приємні стани, починаючи від смачного сніданку, закінчуючи відмінно зданими іспитами. Записки складаються в банку протягом півроку, після чого їх потрібно дістати і прочитати в сімейному колі.



Photo: Freepik


Відзначимо, що така проста гра дозволяє фокусуватися на хорошому. Інформація, яку люди переносять на папір, відкладається в голові краще, ніж та, про яку людина ніде не розповідає. Крім цього, дитина в процесі цієї гри навчиться думати про хороше, цінувати маленькі приємності та бути вдячною.


Обійми - найкращі ліки від проблем: 7 причин, чому потрібно частіше обіймати дитину


Важливі питання


Щоб формувати позитивне мислення потрібно час від часу ставити дітям правильні питання, які допоможуть їм розібратися в собі і шукати хороше в навколишньому світі.


  1. Назви п'ять своїх кращих якостей.
  2. Що робить тебе щасливим?
  3. Який твій найщасливіший спогад?
  4. Яку б пораду ти дав би собі маленькому?
  5. За що ти найбільше вдячний долі?
  6. Які якості в людях ти цінуєш найбільше?
  7. Як би ти змінив світ, якби міг?


Вихід завжди є


Ще одна корисна гра, яка дозволить вашій дитині мислити позитивно, полягає в тому, щоб описувати важку ситуацію, пропонуючи малюку знайти з неї вихід.

Наприклад: Людина купила два пакети продуктів, але на касі виявила, що забула гаманець.

Або: Ти вийшов з дому по важливих справах, і раптом почалася злива.

Після того, як дитина відповість, потрібно помінятися місцями. Тепер вона має придумати вам важкі завдання, а ви їх вирішити.



Photo: Freepik


Ще кілька лайфхаків


Позитивне мислення формується за допомогою щоденних ритуалів, слів схвалення і подій в житті дитини. Щоб малюк дивився на світ щасливими очима, намагайтеся частіше робити такі речі:


  • мрійте, будуйте плани, обговорюйте перспективи,
  • не використовуйте слово «Ніколи»,
  • частіше підбадьорюйте дитину, говоріть слова схвалення,
  • завжди давайте дитині можливість виправити помилки,
  • робіть сюрпризи,
  • жартуєте і посміхайтеся.


Варто відзначити, що навчити щастя дітей можуть тільки ті дорослі, які самі відчувають себе щасливими. Тому дуже важливо, в першу чергу, самому навчитися бути щасливим. Це і буде ваш найцінніший подарунок вашим дітям.


Читайте також: топ-6 порад, які навчать цінувати час, проведений з дитиною






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук