Новини освіти: чи підуть діти до школи 1 вересня та якою буде освіта в умовах пандемії


Опубліковано 06 Липень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Оглядові статті >  Новини освіти: чи підуть діти до школи 1 вересня та якою буде освіта в умовах пандемії


Новини освіти: чи підуть діти до школи 1 вересня та якою буде освіта в умовах пандемії

Photo: Freepik


Навесні 2020 року учням та вчителям довелося вперше за всю історію зіткнутися з таким довгостроковим карантином. Дистанційне навчання, онлайн-тести, перевірка знань у вайбері та скайпі – все це довелося освоїти за лічені тижні. Більшість сподівалися, що влітку весь цей кошмар закінчиться, і восени діти зможуть нормально піти у школу та наздогнати програму. Втім, вже зараз, ситуація видається не найоптимістичнішою.

«Діти в місті» зібрали найсвіжішу інформацію від чиновників щодо карантину та можливих варіантів початку навчального року. Давайте розбиратися, до чого готуватися батькам та дітям у новому навчальному році.


Рішення ще не прийняте


Найнеприємніше в усій цій ситуації – це невизначеність. Як і у випадку з весняним навчанням, батьки не мають змоги підготуватися до навчального року, адже не знають, в якому форматі він розпочнеться.

У Міністерстві науки і освіти України наразі не прийнято остаточне рішення щодо навчального року, але у відомстві готові до будь-якого сценарію. За словами заступниці міністра освіти Любомири Мандзій, всередині уряду наразі немає рішення стосовно 1 вересня. Наразі триває адаптивний карантин, який продовжиться до 31 липня. Далі все залежатиме від епідеміологічної ситуації.

Враховуючи, як швидко змінюється статистика захворюваності, готовими треба бути до всього, адже кількість хворих може критично зрости лише за декілька днів. А будь-який спалах хвороби змусить уряд та МОЗ у стислі терміни посилити карантині обмеження. 

Любомира Мандзій пояснює, що у відомстві виступають за повернення дітей до школи, але лише при умові, що навчання буде безпечним. Зараз у Міносвіти розробляють рекомендації щодо заходів безпеки під час навчального процесу.


Читайте також: Виховуємо Ілона Маска: топ-10 відео, які зацікавлять дітей наукою і космосом


Підготовка йде повним ходом 



Photo: Freepik


Попри те, що у Міносвіти налаштовані оптимістично, інші відомства займаються підготовкою до дистанційної освіти. Так, під час наради у президента голова Ради національної безпеки й оборони (РНБО) Олексій Данилов не виключив продовження дистанційного навчання восени. Він зазначив, що у вересні більшість українських шкіл не зможуть повернутися до повноцінного навчання. У зв’язку з цим він запропонував вже сьогодні зайнятися підготовкою відповідних технічних можливостей. 

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, у свою чергу, попросив владу на місцях допомогти навчальним закладам підготуватися до дистанційної роботи. Діти зможуть повернутися до навчання за умов помірного розвитку епідемії. При цьому всіх зобов’яжуть дотримуватися заходів безпеки: масковий режим, дезінфекція, соціальна дистанція. Прем’єр наголосив, що весь світ готується до другої та третьої хвилі пандемії, тому треба забезпечити можливість навчати дітей у таких умовах.

У Верховній Раді погоджуються, що Україна не готова до дистанційного навчання, але розводять руками, адже інших варіантів в умовах пандемії немає. Голова парламентського комітету з питань освіти і науки Сергій Бабак зазначив, що попри критику батьків, треба розуміти, що дистанційна освіта – хоч якийсь елемент доступу до знань. В умовах заборони відвідувати школу – це краще, ніж нічого.

Втім, Бабак заспокоїв батьків, зазначивши, що онлайн-освіта не замінить в Україні очну освіту. Наразі Україна не готова до цього технологічно. 


Що точно відомо


Незважаючи на те, в якому форматі розпочнеться навчання, точно відомо, що воно буде коригувальним. Це значить, що у вересні відбудеться перевірка знань дітей, яка дозволить з’ясувати, який матеріал був засвоєний, а який ні. Вчителям дадуть час, щоб вирівняти ситуацію, довчити пропущені теми.


Коли буде прийнято остаточне рішення



Photo: Freepik


Сьогодні жоден чиновник не береться прогнозувати, як почнеться навчальний рік в Україні. Особливо, враховуючи зростання захворюваності в країні. Ближче до старту навчального року в Міносвіти зможуть дати відповідь. Це станеться не раніше серпня, коли комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій спільно з головним санітарним лікарем вирішуватиме, чи безпечно дітям повертатися до школи.

Тим часом, в Міносвіти планують змінити критерії оцінювання досягнень дітей в Новій українській школі. Зараз цей документ знаходиться на громадському обговоренні. Пропонується оцінювати дітей у 1-2 класах лише за допомогою вербальних характеристик особистих досягнень. У третьому та четвертому класах пропонується здійснювати оцінювання по рівневій шкалі. Документ обговорюватимуть до кінця липня.


А поки літо в самому розпалі, пропонуємо до вашої уваги добірки літніх таборів та баз відпочинку, де ви з дітьми зможете набратися сил та гарних емоцій.


Дитячі літні табори 2020 





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук