Топ ігор для дітей з метафоричними картами


Опубліковано 21 Вересень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Топ ігор для дітей з метафоричними картами


Топ ігор для дітей з метафоричними картами

Photo: Freepik


Сьогодні в роботі психологів і коучів все частіше використовуються метафоричні асоціативні карти. Вони являють собою набір карт з різними зображеннями (іноді з підписами або цитатами). Зображення можуть бути абсолютно різними. Часто фахівці використовують тематичні колоди. Наприклад, присвячені грошам або взаєминам.

Незважаючи на те, що метафоричні карти використовуються в роботі з дорослими, експерти відзначають велику користь гри з ними для дітей. Приблизно з 5 років, коли у малюка вже працює абстрактне мислення, можна використовувати карти для розвитку і пошуку відповідей на важливі питання. «Діти в місті» зібрали кілька корисних ігор, в які можна зіграти з малюком.


Як працюють метафоричні карти


Коли людина дивиться на метафоричні карти, вона вдивляється всередину себе. За правилами роботи з картами, потрібно озвучувати перше, що спадає тобі на думку. В одному і тому ж зображенні різні люди побачать різні речі та знайдуть свій власний відгук.


Метафоричні карти здатні:

  • викликають різні асоціації з життя, які відклалися в пам'яті, зачепили почуття людини;
  • допомагають озвучити свої справжні почуття і переживання;
  • допомагають встановити контакт з людиною, в тому числі дитиною;
  • знімають бар'єри;
  • допомагають зазирнути на рівень підсвідомості;
  • допомагають знайти вихід із ситуації, що склалася.



Photo: Freepik


Карти, як правило, допомагають людині відкритися і розговоритися. Дитині важче говорити про свої переживання, ніж дорослому, тому ігри з метафоричними картами прийдуть вам на допомогу.


Читайте також: Як зрозуміти, що дитині потрібна допомога психолога


Ігри та завдання з картами


Для дитини краще вибирати яскраві колоди асоціативних карт. В ідеалі, щоб там були мультяшні персонажі або тварини.


1) Вчимося розрізняти емоції

Запропонуйте дитині вибрати карту і розповісти, яку емоцію вона їй нагадує. Це може бути злість, радість, образа чи смуток. Крім того, що ця вправа дозволяє розвивати емоційний інтелект дитини, вона також може вказати на проблеми. Наприклад, якщо у всіх картах дитина бачить тільки емоції з негативним забарвленням.


2) Чого хоче дитина

Виявити приховані потреби і мрії малюка теж можна за допомогою гри. Нехай він представить, що золота рибка може виконати кілька його бажань. Потім вибере з колоди кілька карт, які будуть відповідати цим бажанням.



Photo: Freepik


3) Мріємо

Нехай дитина вибере карту з колоди, яка їй нагадує її саму. Запропонуйте малюкові розповісти історію про це зображення, що спільного у нього з ним. Після нехай вибере карту, яка йому найбільше подобається. Нехай ця карта буде тим, ким він хоче стати в майбутньому. Гра покаже рівень самооцінки дитини, а також багато розповість про її бажання та мрії.


4) Розставляємо пріоритети

Уявіть, що вас закинуло на безлюдний острів, але у дитини є можливість взяти з собою 5 важливих для неї речей. Нехай вона вибере з колоди ці речі і аргументовано розповість, чому зробила саме такий вибір. Ця вправа допоможе зрозуміти пріоритети дитини.


5) Позбавляємося від страхів

Запропонуйте дитині вибрати карти, які її найбільше лякають. Нехай вона розповість, чому саме ці карти викликають у неї дискомфорт. Потім разом з нею виберіть з колоди карти, які зможуть подолати, нейтралізувати цей страх.


6) Проживаємо сценарій

Почніть розповідати історію - будь-яку ситуацію, де потрібно вирішити якусь проблему, або проблемну ситуацію з життя дитини. На самому цікавому моменті обірвіть історію і дозвольте її закінчити дитині, використовуючи метафоричні карти. Ця вправа допоможе дитині заочно прожити будь-яку конфліктну ситуацію, а пізніше з легкістю впоратися з нею в реальному житті.


Варто зазначити, що в роботі з метафоричними картами неприпустима ніяка критика, зауваження, а також тиск. Те, що буде говорити дитина про карти, це її бачення. Тому дуже важливо не навішувати ярликів і не нав'язувати власну думку з приводу тієї чи іншої ситуації.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Дитячі страхи: як допомогти дитині впоратися з переживаннями






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук