Школа для батьків: як правильно встановлювати заборони для дитини


Опубліковано 27 Жовтень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Школа для батьків: як правильно встановлювати заборони для дитини


Школа для батьків: як правильно встановлювати заборони для дитини

Photo: Freepik


Кожному з батьків доводиться самостійно шукати відповіді на питання про те, чи варто встановлювати заборони для дитини, або дозволяти малюку пізнавати світ без обмежень. Крім цього, у багатьох батьків виникають проблеми з дотриманням дисципліни у дітей. «Діти в місті» з'ясовували, як правильно встановлювати заборони і як зробити їх осмисленими для дітей.


Заборони як незмінні помічники


Правильно встановлені правила і заборони не тільки не шкодять вільному розвитку особистості дитини, а й допомагають їй орієнтуватися у великому світі. У багатьох питаннях дитина потребує заборон і орієнтирів, однак вони повинні бути правильно озвучені дитині і розтлумачені.


Основні правила


Заборони повинні відповідати віку дитини і озвучуватися відповідно. Дітям до двох років потрібно коротко і ясно пояснювати, чого робити не можна. Наприклад, «Андрію! Не можна! Розетка - боляче! ». Маленькі діти сприймають не стільки слова, скільки інтонацію і міміку батьків, тому заборони повинні озвучуватися відповідним тоном.

Заборони не повинні суперечити одна одній. Це дуже важливо, щоб у дітей не виникало неприємних відчуттів і нерозуміння. Крім цього, правила повинні бути адекватними, щоб дитина могла їх дотримуватися. Заборони плакати або кричати до таких не належать.



Photo: Freepik


Більш дорослим дітям потрібно пояснювати, чому ви забороняєте робити щось. Пояснення повинні бути ясними і чіткими. «Не чіпай мій комп'ютер без дозволу, тому що ти можеш зіпсувати мою роботу» або «Не торкайся до плити, бо це небезпечно. Ти можеш не закрити до кінця газ, і це призведе до непоправних наслідків».

Ваші заборони повинні бути твердими. Не варто поступатися дитині при першій же істериці або протесті. Наполягайте на своєму і не поступайтеся малюкові, адже в подальшому він буде використовувати цей прийом все частіше.


Читайте також: «Як тобі не соромно»: 10 фраз, які травмують дитину


Що важливо пам'ятати



Photo: Freepik


Щоб заборони не сприймалися дитиною, як щось несправедливе і неприємне, вони повинні бути послідовними. Повинен бути список залізних правил, які дитина не може порушувати ні за яких обставин. Але таких заборон не повинно бути багато. Ці принципові правила не можна скасовувати і допускати виключень, інакше дитина не буде їх дотримуватися.

Важливо, щоб обмеження підтримували обоє батьків, а також бабусі з дідусями. Адже якщо одні забороняють, а інші дозволяють щось робити, результату не буде.

Врахуйте, що дітям потрібен час на те, щоб засвоїти заборони, адже процес навчання соціальним нормам складний і тривалий.

Намагайтеся увійти в становище дитини і не судити її суворо, якщо яку-небудь із заборон вона порушила. Слідкуйте за тим, щоб покарання відповідало масштабам провини.


Пам'ятайте, що забороняти потрібно лише те, чого ніяк не можете дозволити. У таких випадках дитина відчує ваші справжні мотиви і не стане порушувати правила.


Вам також знадобиться наша стаття: Топ-10 помилок, які допускають батьки в дитячому садку






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук