Як виправити дитячий почерк і чи потрібно це робити


Опубліковано 30 Жовтень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Як виправити дитячий почерк і чи потрібно це робити


Як виправити дитячий почерк і чи потрібно це робити

Photo: Freepik


У 2020 році вміння красиво писати здається не таким вже й важливим, адже більшу частину текстів ми набираємо на комп'ютерах і телефонах. Однак в школах наших дітей знову і знову змушують виводити каліграфічні літери і лають за неохайно написані слова. «Діти в місті» розбиралися, чи важливо писати від руки, і як поліпшити почерк.


Чому це важливо


Під час письма працюють три сенсорні системи мозку: візуальна, кінестетична і аудіальна. Коли діти пишуть, не тільки розвивається дрібна моторика, але також поліпшується пам'ять, активно працює мозок, а також тренується посидючість.

Сьогодні у дітей набагато частіше зустрічаються проблеми з мовою та іншими психічними процесами. Це пов'язують з тим, що в століття технологій більшість процесів перейшло на автомат. Тому написання від руки сьогодні дуже важливе, адже воно допомагає розвиватися мозку. Написання розвиває відразу кілька відділів мозку, тому не варто його недооцінювати.


Почерк став гірше


Вчителі відзначають, що з кожним роком у школярів все гірше і гірше почерк. Це пов'язано не тільки з кількістю часу, який діти проводять за написанням, але також з інструментами для письма (ручками, олівцями) і мотивацією.

Щоб навчитися красиво і рівно писати, потрібен не один рік тренувань. У школах дітям дають мало часу на відпрацювання написання, тому це завдання лягає на батьків. Часто у дітей починаються проблеми з цим в початковій школі, тому що до першого класу руку не підготували до письма. Ще одна поширена помилка - від школярів вимагають безвідривно писати, що дається їм нелегко.


Вчимося граючи



Photo: Freepik


Садити дітей за прописи - справа невдячна. Так можна тільки відбити бажання вчитися і писати. Щоб отримати користь і зайняти дитину цікавими вправами, потрібно проявити фантазію.

Почнемо зі штрихів. Перші вправи для розвитку письма - це штрихи і закарлючки. Однак списувати зошити штрихами дуже нудно. Щоб процес йшов веселіше, створіть контурний силует тварини або автомобіля, який дитині потрібно буде заштрихувати.

Щоб тренувати точність написання і окомір, запропонуйте дитині, використовуючи широкі фломастери, зафарбовувати клітинку в один рух. Важливо при цьому не виходити за лінію. Крім цього, запропонуйте пограти в гру - провести рівну лінію без лінійки. Чим краще це завдання виходить у дитини, тим швидше і акуратніше вона навчиться писати. Будь-які вправи, де треба зафарбовувати та обводити картинки, будуть корисні для почерку.

Пам'ятайте, що дітей потрібно правильно мотивувати, тому намагайтеся підбирати красиву канцелярію для виконання вправ. В ідеалі, щоб зошити і ручки дитина вибирала собі сама. Тоді ъъ бажання писати в них буде ще вище.


Читайте також: Як розвивається дитячий мозок: що важливо знати батькам


Дрібна моторика


Найчастіше проблеми з почерком виникають у дітей з погано розвиненою дрібною моторикою. Якщо у вас спостерігається така проблема, вирішуйте її за допомогою ігор.

Починайте з популярної дитячої пальчикової гімнастики. Далі вибирайте творчі заняття, які допоможуть дитині розробити пальці і кисті рук.


Що можна використовувати для тренування:

  • твістер для пальців,
  • сортування дрібних предметів,
  • малювання по крапках,
  • розбір круп,
  • заняття з пластиліном,
  • конструктори,
  • театр тіней,
  • вирізання ножицями,
  • намотування ниток, зав'язування шнурків.


Варто відзначити, що всі ці вправи особливо важливі для дітей, які пишуть лівою рукою. Сьогодні фахівці сходяться на думці, що лівшу не можна переучувати писати правою рукою. Це не тільки позначиться на якості письма, але і на навчанні дитини, на роботі її мозку. Якщо ваша дитина лівша, допомагайте їй зміцнювати ліву руку.


Вибираємо правильну ручку



Photo: Freepik


Фахівці з каліграфії закликають батьків відмовитися від кулькових ручок, які псують дитячий почерк. Такі ручки пишуть в будь-якому положенні, тому дітям не потрібно прикладати зусилля, щоб правильно тримати ручку і утворювати правильний нахил при написанні. Як результат, вони розслабляються, а їх почерк безповоротно псується.

Найкраще придбати дитині ручку-перо, яка не тільки плавно пише, а й дисциплінує дитину писати акуратно, щоб не забруднити зошит чорнилом. Будова пір'яних ручок забезпечує правильний хват, тому діти вчаться писати рівніше і красивіше.

Слідкуйте, щоб дитина тримала ручку трьома пальцями. Саме три пальці відповідають за творчий розвиток. У цій справі допоможуть тригранні ручки. Звертайте на це увагу при покупці канцелярії.


Пам'ятайте, що почерк - це індивідуальна особливість людини. У когось великі та рівні літери, у когось виходять маленькі округлі слова. Щоб почерк сформувався, потрібно багато часу і тренувань. До речі, повністю почерк формується лише до 20 років. До цього віку можна активно працювати над ним.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як навчити дитину самостійно збиратися в школу






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук