Як вибрати музичний інструмент для дитини: корисні поради та рекомендації


Опубліковано 22 Січень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Як вибрати музичний інструмент для дитини: корисні поради та рекомендації


Як вибрати музичний інструмент для дитини: корисні поради та рекомендації

Photo: Freepik


Здібності до музики є практично у кожної людини. Щоб розвинути ці здібності, потрібна практика і бажання. Психологи відзначають, що музична освіта позитивно впливає не тільки на роботу мозку і дрібну моторику, а й формує смак, вчить не пасувати перед труднощами і досягати поставлених цілей.

Але як вибрати музичний інструмент, щоб уроки музики були в задоволення? «Діти в місті» дізнавалися, що дає дитині музична освіта, і чому важливо знайти музичний інструмент, який буде подобатися.


Очевидна користь


На Заході уроки музики давно є чимось більшим, ніж просто співом пісень і вивченням інформації про видатних композиторів. Наприклад, в американських школах діють цілі шкільні оркестри, де діти розвивають свій музичний талант.

Музика благотворно впливає на розвиток дитини. Це відмінне тренування мозку, адже йому доводиться регулярно вчитися чомусь новому. До того ж, заняття музикою вимагають виконувати кілька завдань одночасно, що теж є прекрасним навиком.

Виступи перед публікою прокачають впевненість школяра, а підкорення музичних вершин навчить досягати поставлених цілей.


Читайте також: Топ-5 великих музикантів і музичних груп, з якими потрібно ознайомити дитину


Вибираємо інструмент



Photo: Freepik


Тут важливо керуватися не власними уподобаннями, а смаками дитини. Нерідко батьки відправляють школяра опановувати інструмент, про який самі мріяли з дитинства, або вибирають той інструмент, який вже є вдома. Звичайно, бувають різні ситуації, але якщо ви хочете, щоб навчання в музичній школі для дитини було в радість, дозвольте їй самій вибрати інструмент.


На що варто звернути увагу


Вік. Чим старша дитина, тим з більшим навантаженням вона здатна справлятися. Є багато досить об'ємних інструментів, з якими першокласник не впорається фізично.

Характер. Обов'язково звертайте увагу на темперамент і характер вашої дитини, адже тихим дітям навряд чи припаде до смаку енергійна гра на барабанах, а власникам вибухового характеру буде жахливо нудно освоювати скрипку.

Інтереси. Зверніть увагу, до якої музики тяжіє сама дитина, на які інструменти звертає увагу. Може, у неї вже є кумир, який грає на якомусь інструменті.


Якщо є можливість, обов'язково зводіть дитину на пробні уроки з тих інструментів, які особливо їй відгукнулися. Пробне заняття дозволить дитині відчути інструмент і зрозуміти, чи хоче вона проводити години, щоб навчитися грати на ньому.


Основні інструменти та їх особливості



Photo: Freepik


У будь-якого інструменту є свої недоліки і переваги, які стосуються звучання, габаритів, швидкості освоєння. Розглянемо найпопулярніші з них.


Піаніно

Цей беззмінний лідер серед музичних інструментів популярний тим, що грати на ньому можна вже з трьох років. Піаніно - ідеальний варіант для базової музичної освіти. Інструмент відмінно розвиває моторику рук, а також тренує слух і посидючість.


Гітара

На гітарі можна вчитися грати з 6-7 років. У майбутньому цей інструмент має практичну користь, адже дозволяє стати справжньою душею компанії.


Скрипка

Цей елегантний інструмент відмінно виховує музичний слух, розвиває дрібну моторику і спритність рук. Починати освоювати скрипку можна з 7-8 років.


Духові інструменти

Флейта, саксофон, труба та інші різновиди духових інструментів відмінно тренують легкі і позитивно позначаються на здоров'ї дитини. Флейта має велику перевагу, адже навчитися грати на ній набагато простіше, ніж на інших музичних інструментах. Інші духові інструменти розвивають силу і витривалість, гра на них є відмінною профілактикою астми.


Баян, акордеон

Ці інструменти довгий час були обділені увагою і вважалися немодними, однак сьогодні ця тенденція поступово відходить у минуле. Найбагатші за своїм звучанням інструменти відмінно розвивають моторику і координацію рухів.


Ударні

Барабани, на відміну від баяна, вважаються модним інструментом, освоїти який мріють багато хлопчиків й дівчаток. Однак великим мінусом цього інструменту є його габарити. Не кожна сім'я здатна помістити в будинок ударну установку. Втім, сьогодні у продажу є багато портативних електричних установок, які дозволять вашій дитині навчитися грати на барабанах.


Варто відзначити, що діти, у яких є музичний талант, рідко зупиняються на одному інструменті. Якщо у дитини дійсно лежить душа до музики, будьте готові, що ближче до підліткового віку, вона почне розширювати свої інтереси, пробуючи все нові й нові музичні інструменти.


Вам може бути корисна наша стаття: як прищепити дитині музичний смак






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук