Збираємо дитину в дитячий табір: список речей і рекомендації для батьків


Опубліковано 21 Травень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Оглядові статті >  Збираємо дитину в дитячий табір: список речей і рекомендації для батьків


Збираємо дитину в дитячий табір: список речей і рекомендації для батьків

Photo: Freepik


Зовсім скоро стартують перші зміни в дитячих таборах. Хтось поїде в табір уже не в перший раз, а деякі сім'ї зіткнуться зі зборами дитини вперше. У відпочинку в дитячих таборах є маса переваг. За два-три тижні активного відпочинку дитина швидко дорослішає, стає більш відповідальною і самостійною.

Більшість дітей мріють про дитячі табори. Це не дивно, адже програми таких закладів дуже насичені й різноманітні. Найоптимальніший вік для першої поїздки в табір - 8-9 років. Саме в цьому віці дитина вже спокійно може залишитися без батьків на тривалий час, вміє себе обслуговувати і здатна дотримуватися графіка. «Діти в місті» зібрали практичні поради, які допоможуть вам підготувати дитину до поїздки в табір.


Якщо ви ще не вибрали табір для школяра, зверніть увагу на нашу добірку дитячих таборів по всій Україні. Тут ви знайдете табори на будь-який смак.


Незабутній досвід


Є невелика категорія дітей, які не люблять табори. Це діти, які відчувають себе некомфортно в великих групах, не люблять публічних виступів. Таким дітям важко дається спілкування з однолітками і соціалізація в нових колективах. Здебільшого діти просто обожнюють табори і з нетерпінням чекають зустрічі з новими друзями.


Детальніше про переваги дитячих таборів читайте в нашій інфографіці.



Інфографіка: «Діти в місті»


Читайте також: Топ-10 причин відправити дитину в літній табір


Підготовка до поїздки


Перед поїздкою обов'язково проведіть з дитиною виховні бесіди.


Що потрібно обговорити:


1) Правила розпорядку та поведінки в таборі

Дитина повинна розуміти, що в таборі їй доведеться жити за встановленими правилами. Якщо вдома школяру дозволяють багато чого, то в таборі йому доведеться лягати спати після відбою, їсти за розкладом і купатися в морі за часом.


2) Правила особистої гігієни

Проговоріть з дитиною, що в таборі їй доведеться самостійно стежити за гігієною, без нагадування дорослих. Обговоріть, як часто дитина повинна чистити зуби, мити голову, прати особисті речі. Якщо є прогалини в навичках, навчіть до від'їзду. Нагадайте, що речі потрібно тримати в чистоті та порядку.


3) Взаємодія з дорослими

Як правило, на кожних 10-15 дітей в таборі є один вожатий або куратор, який стежить за дотриманням порядку, безпекою дітей та їх комфортом. Поясніть дитині, що до дорослих не соромно звертатися за допомогою, особливо коли виникли проблеми з самопочуттям або іншими дітьми.


4) Конфліктні ситуації

Дитячий колектив формується за тими ж правилами, що і дорослий. Тільки діти ще не вміють контролювати свої емоції і часто йдуть на погані вчинки в гонитві за тим, щоб стати лідерами або сподобатися оточуючим. Обговоріть з дитиною, як чинити в тих чи інших конфліктних ситуаціях, яких дітей варто уникати. Розкажіть про особисті кордони, відповідальність та наслідки необдуманих вчинків.


При розмові не лякайте дитину страшилками, а просто обговоріть ситуації, які можуть виникнути в таборі.


Що взяти з собою


Перелік речей, які потрібно брати в табір, сильно відрізняється від типу закладу та місця розташування. У гори доведеться взяти більше теплого одягу і спортивного взуття, а на море акцент потрібно буде зробити на шортах і футболках. Обов'язково вивчіть інструкції на сайті табору, оскільки кількість речей і предметів особистої гігієни залежить від закладу. Наприклад, в деяких таборах рушники та постіль доведеться везти з собою. В інших же надають все, включаючи мило, шампуні та гелі для душу.

У всіх таборах повинен бути медпункт з усіма необхідними ліками, тому аптечку дітям збирати не потрібно. Винятком є індивідуальні препарати, які п'є дитина.

Якщо дитина маленька, її речі варто помітити ініціалами. Дорослим дітям можна скласти список речей, за яким вони перед від'їздом будуть збирати валізу.


Що взяти з собою:

  • футболки та майки, шорти, лосини,
  • купальник (якщо табір знаходиться на морі або там є бассейн),
  • теплий спортивний костюм,
  • 1-2 святкових комплекти для вечірніх дискотек,
  • нижня білизна, шкарпетки з запасом, піжама,
  • взуття (спортивне, пляжне, тапочки для душу, тапки для кімнати),
  • головний убір, сонцезахисні окуляри,
  • одяг для занять на гуртках,
  • рушник, постіль (при необхідності).



Інфографіка: «Діти в місті»


Засоби особистої гігієни:

  • шампунь, рідке мило, господарське мило, мочалка,
  • зубна щітка і паста,
  • гребінець, резинки, компактний фен (при необхідності),
  • паперові носові хустки, вологі серветки,
  • сонцезахисний крем,
  • бактерицидний пластир,
  • гігієнічна помада, манікюрні ножиці,
  • браслет від комарів.


Намагайтеся збирати речі разом з дитиною, щоб вона могла без зусиль знайти потрібний їй одяг в таборі. Відзначимо, що питання грошей і гаджетів дуже індивідуальне. Наприклад, в таборах, присвячених соцмережам, гаджети є невід'ємною частиною програми. В інших закладах телефони можуть бути під забороною. Ознайомтеся з правилами вашого табору, щоб розуміти, які речі можна дати дитині з собою.


Зверніть увагу, що в деяких тематичних таборах дітям будуть потрібні костюми або певне спорядження. Подбайте про це заздалегідь.


Якщо дитина морально ще не готова їхати від батьків, або у батьків немає можливості везти школяра в табір через всю Україну, можна вибрати міський табір, який забезпечить не менш цікаве дозвілля та незабутні враження.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук