Привчаємо малюка до малювання: як розвинути творчі здібності дитини


Опубліковано 23 Липень 2021 о 15:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Привчаємо малюка до малювання: як розвинути творчі здібності дитини


Привчаємо малюка до малювання: як розвинути творчі здібності дитини

Малювання - один із способів пізнання світу і художнього самовираження дитини. Як привчати малюка до малювання, щоб він не боявся білого аркуша і вільно розвивав творчі здібності і таланти, читайте в статті.


Перші кроки


Перші спроби залишити сліди на папері та інших поверхнях діти роблять в однорічному віці. Хоча ці плями і каракулі ще складно назвати малюванням, подібний досвід корисний малюкам. Це тренує ручну моторику, розвиває зорово-моторну координацію, готує до майбутньої творчості.


Photo: freepik.com


Як тільки дитина починає утримувати в крихітних ручках предмети, її вже можна привчати до малювання. Поки малюк тільки знайомиться з властивостями матеріалів та інструментів (паперу, фарб, олівців, крейди) і пізнає причинно-наслідкові зв'язки (провів крейдою - залишив слід). Це ніяк не пов'язано з відображенням картини світу. Малюк просто насолоджується процесом взаємодії руки і поверхні.


Боротьба зі страхами


Вже на ранньому етапі привчання до малювання (в 3-4 роки) можна зіткнутися з такими дитячими фобіями, як боязнь забруднитися і страх чистого аркуша.


Деякі малюки виявляють обережність і не беруть в руки інструменти для малювання (особливо фарби), побоюючись забруднити себе і все навколо. Якщо помітили за дитиною подібну фобію, запропонуйте їй різні варіанти. Можливо, крейда, маркер або олівець сподобаються більше. З проблемою добре справляються дошки для малювання. Вони двосторонні - щоб малювати маркерами і крейдою, які змиваються. Потім малюнок легко стирається ганчіркою, яка йде в комплекті, завдяки чому і дитина, і робоча поверхня залишаються чистими і охайними.


Photo: freepik.com


Страх білого аркуша пов'язаний зі острахом починати щось з нуля. Дитина боїться, що не впорається, намалює не так, як потрібно. Тому не кажіть і не показуйте малюкові, що саме він повинен зобразити, і заохочуйте будь-які прояви фантазії. Не поспішайте ставити конкретні завдання і працювати за зразками. Поки для малюка важливий процес, а не результат. В 3 роки дитина просто не може малювати реалістично. Краще обговоріть з нею «каракулі» - і почуєте цілу історію, наприклад, про яблуко, в якому живе черв'як і ось-ось звідти виповзе.


Не вчіть малювати «правильно»


Малювання - вид творчості, якому можна, а при наявності таланту, потрібно вчитися. Але не варто поспішати. Якщо у дитини дійсно є художні задатки, малювальні техніки вона згодом все одно освоїть. А ось якщо в ранньому віці обмежувати свободу самовираження, можна відбити інтерес до малювання взагалі. Це для дорослого дитячі абстракції нічого не означають, а для дитини в них цілий світ. Тому замість критики краще обговоріть з малюком зміст зображеного. Йому буде приємно, що ви цікавитеся, а ви можете дізнатися про свою дитину багато нового.


Photo: freepik.com


В художню школу дітей краще віддавати після 11 років. У цьому віці вже явно видно талант, а у дитини з'являються мотивація і прагнення малювати реалістичніше і краще за інших. Вона сам хоче вчитися майстерності. Вимагати «правильного» малюнка до цього моменту - не за віком і немає чого.


Що робити, якщо дитина перестала малювати?


В цьому немає нічого страшного. Спочатку малювати пробують всі діти, але потім у багатьох інтерес пропадає. Важливо розуміти, що малюнок - лише один з безлічі варіантів творчого самовираження. У процесі дорослішання у дітей змінюється спосіб пізнання світу, і вони починають проявляти себе інакше (в музиці, танцях, театралізованих постановках, логічних завданнях, конструюванні і т. п.). Це нормально. На одному етапі розвитку дитині потрібен малюнок, на іншому - щось ще. Можливо, пізніше інтерес до малювання повернеться. Якщо ні, не турбуйтеся. Головне, що ваша дитина - особистість, яка вчиться розуміти себе, свої інтереси, потреби, здібності і місце в цьому світі.


Бажаємо творчих успіхів!







Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук