Питання, які потрібно задавати дітям кожен день


Опубліковано 17 Вересень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Питання, які потрібно задавати дітям кожен день


Питання, які потрібно задавати дітям кожен день

Photo: Freepik


Спілкування з близькими займає ключове місце в житті людини. Для дитини ця важлива потреба закривається через спілкування з батьками. Це спілкування не тільки дозволяє дитині отримувати і обмінюватися інформацією та новинами, але також реалізує її потребу бути в колі близьких людей і відчувати свою значимість.

Дитячі психологи радять щодня задавати дітям кілька важливих питань, які допоможуть їм краще розбиратися в своїх емоціях, а також відчувати турботу і інтерес з боку близьких людей. «Діти в місті» дізнавалися, які питання варто повторювати дітям кожен день.


Важлива не кількість, а якість


Сьогодні час - це велика розкіш, тому мало хто з батьків може приділяти дітям достатньо часу і уваги. Сучасні батьки сильно втомлюються на роботі, тому вдома їм хочеться відпочити. Згідно з дослідженнями, в середньому батьки приділяють дітям всього 14 хвилин на день. Найчастіше це спілкування зводиться до закидів і з'ясування стосунків.

Щоб налагодити зв'язок з дітьми, і зробити, нехай і нетривале, спілкування комфортним і корисним, психолог Джеймі Купер радить запам'ятати всього чотири питання.


Що цікавого у тебе сталося за день?

Візьміть за правило щодня дізнаватися у дитини і інших близьких людей, як пройшов їх день. Не варто розпитувати і нав'язуватися, але щодня виявляйте цікавість і уважно слухайте. Можливо, спочатку дитина не буде занадто докладно описувати вам свої переживання. Але як тільки вона звикне до цього питання, ваші відносини стануть трохи більш довірливими.



Photo: Freepik


Що цікавого відбулося у твоїх друзів?

Починаючи з молодшого підліткового віку, спілкування з однолітками виходить у дитини на перший план. Нерідко, саме друзі, а не батьки стають для дитини авторитетом у важливих питаннях. Щоб зміцнити зв'язок з дитиною, намагайтеся щиро цікавитися її друзями. Запитуйте, чим вони захоплюються, чим живуть і займаються у вільний час.


Що сьогодні запам'яталося тобі найбільше? Що хорошого відбулося за день?

Ці питання не тільки дозволяють підтримати розмову, але також допомагають акцентувати увагу на всьому хорошому, що відбувається з дитиною. Ця практика корисна для всіх без винятку, адже дозволяє фокусуватися на позитиві і помічати навіть маленькі радості.

Щодня питайте у дитини про хороші новини, і з часом вона почне мислити більш позитивно. Якщо ж день не задався, постарайтеся скрасити його залишок чимось приємним.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як сформувати позитивне мислення у дітей: корисні ігри і важливі питання



Photo: Freepik


Тобі потрібна моя допомога?

Багато людей відчувають незручність, коли треба попросити про допомогу. Нерідко це пов'язано з тим, що в дитинстві вони не отримували достатньої підтримки від батьків. Запитуйте у дитини, чи потребує вона допомоги. Це дозволить їй відчувати, що завжди є, від кого чекати підтримки.


Спілкування з дітьми - це величезний внесок в їхнє майбутнє. Чим раніше ви почнете практикувати глибокі розмови з вашою дитиною, тим більше шансів, що в дорослому віці у вас будуть близькі довірчі відносини з нею. Пам'ятайте, що спілкування має супроводжуватися тактильним контактом, адже саме обійми і поцілунки роблять зв'язок між батьками і дітьми міцнішим і сильнішим.


Читайте також: Обійми - найкращі ліки від проблем: 7 причин, чому потрібно частіше обіймати дитину






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук