Як вибрати налобний ліхтар?


Опубліковано 18 Листопад 2022 о 12:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Оглядові статті >  Як вибрати налобний ліхтар?


Як вибрати налобний ліхтар?

Photo: Діти в місті


Про переваги налобного ліхтаря багато писати не потрібно. Однак, коли справа доходить до вибору відповідної моделі, можна заблукати в лабіринті існуючих технологій і термінів.

Насправді знайти добрий налобний ліхтар нескладно, якщо проаналізувати кілька параметрів, вказаних в описі на сайті продавця https://www.aks.ua/uk/catalog/fonar/tip-fonarika/nalobnyi



Потужність налобного ліхтаря


Люмен - це міра кількості світла, що випромінюється джерелом. Зазвичай що вище значення, то яскравіше світло. Однак ця потужність може бути дещо нижчою через оптичні втрати. ККД залежить від того, як ліхтарик фокусує та розсіює світловий пучок.


Час автономної роботи


Очікуваний час роботи ліхтаря залежить від встановленого режиму. Чим потужніший ліхтарик, тим більше енергії він споживає.


Режими освітлення


  • сфокусований (вузький) - концентрований пучок світла дозволяє побачити те, що знаходиться вдалині;
  • розсіяний - стандартний режим, що використовується в більшості ситуацій, наприклад, при встановленні намету, приготуванні вечері в кемпінгу або вечірній прогулянці;
  • змішаний – режим, який дозволяє висвітлити далекий об'єкт і при цьому зберігає можливість спостерігати за оточенням;
  • миготливий (стробоскоп або спалах) - добре помітне світло, що виконує роль попереджувального сигналу. Він також може дезорієнтувати тварин;
  • буст (максимальний) - режим, що дає максимально потужний промінь світла протягом декількох секунд. Він споживає багато енергії, тому ми використовуємо його лише тоді, коли нам потрібне дуже яскраве освітлення;
  • червоне світло – не засліплює і допомагає очам адаптуватися до умов освітлення, що змінюються; 
  • автоматичне регулювання потоку — вбудований датчик розпізнає відстань до об'єкта та автоматично регулює світловий пучок. 

Деякі моделі мають можливість плавної зміни інтенсивності світла. Безперечно, це зручний варіант, якщо ми використовуємо налобний ліхтар у різних умовах.


Читайте також: Блекаут і діти: підготовка до кризових ситуацій восени та взимку


Джерело живлення: батарейки/акумулятори


Вбудовані літієві акумулятори краще працюють за низьких температур, ніж лужні батареї.

Однак налобний ліхтар з одноразовими змінними батареями дуже легкий і при необхідності дозволяє замінити джерело живлення на елементи, що перезаряджаються.


Додаткові атрибути


Крім стандартного набору функцій, налобні ліхтарі часто оснащені додатковими опціями. Наприклад, корпус може бути водонепроникним, кріплення регульованим, джерело світла не одне, а кілька. Завдяки цьому кожен користувач може підібрати саме ту модель, яка буде його влаштовувати на 100%.


Читайте також: Як заощаджувати електроенергію: практичні поради





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук