Як зберегти тепло в будинку взимку без зайвих витрат


Опубліковано 28 Грудень 2022 о 14:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Оглядові статті >  Як зберегти тепло в будинку взимку без зайвих витрат


Як зберегти тепло в будинку взимку без зайвих витрат

Photo: rozetka.com.ua


Якщо рахунки за опалення зростають, а у будинку холодно, час вживати заходів з метою теплозбереження. Розповідаємо, як досягти цієї мети.

По-перше, варто проаналізувати ефективність наявних систем опалення та можливості оптимізації. Вартість різних видів енергоносіїв відрізняється, їх ККД також.


Тому іноді інфрачервоні обігрівачі чи інші опалювальні пристрої, які працюють від електромережі, виявляються більш ефективними за центральне чи газове опалення. Їх можна використовувати як основне чи додаткове джерело тепла.


Це залежить від розміру та призначення приміщення, розташування у будинку та інших параметрів.


По-друге, часто у будинку холодно через великі тепловтрати внаслідок недостатнього утеплення. Для усунення цього недоліку рекомендують влітку зробити теплоізоляцію стін та стелі, встановити пластикові вікна, що зберігають тепло. Для затримання тепла біля дверей можна застосувати теплову завісу. Всі ці заходи ефективні, але вимагають великих фінансових витрат та часу. Якщо це неможливо, можна скористатися більш доступними способами зниження тепловтрат.


Скеруйте тепло всередину


Для підвищення тепловіддачі стаціонарних радіаторів опалення використовують звичайну фольгу. Її розташовують позаду приладу, біля стіни. Тепло буде надходити до кімнати у повному обсязі. Принцип дії дещо нагадує інфрачервоні обігрівачі, які гріють об’єкти, розташовані на шляху хвиль. Тому їх не направляють на стіни, вікна та дверні отвори.


Приберіть зайве


Щоб згаданий вище спосіб спрацював, потрібно звільнити простір перед радіаторами. Часто вони повністю або частково закриті великими меблями, суцільними панелями, решітками. Ці припони не дають теплу вільно розповсюджуватись приміщенням. Заважають навіть фіранки до підлоги, тому їх варто підняти на підвіконня або замінити на коротші. Також не слід розвішувати на радіаторах речі, особливо вологі.


Перестаньте обігрівати вулицю


Тепло пробивається на вулицю через вікна, двері, підлогу з щілинами, а також димові труби, якщо вони є. Якщо вікна звичайні, потрібно законопачувати всі отвори, міста стикання деталей у віконних рамах та відкоси. Металопластикові вікна слід обов’язково:

  • перевести фурнітуру у «зимовий» режим;
  • у разі потреби замінити утеплювальні прокладки самостійно чи за допомогою спеціалістів;
  • наклеїти на скло термоплівку.

Якщо радіатори мають бути вільними від фіранок, вікна, навпаки, варто щільно закривати у темний час доби. Чим більш товста тканина або інший матеріал штор, тим краще захист від холоду з вікна. На підлогу варто покласти килими, особливо якщо приміщення розташоване на першому поверху. Попередньо слід позбутися щілин за допомогою монтажної піни або шпаклівки. Дверні отвори ущільнюють гумою або повстю по периметру, а самі двері — дермантином з утеплювачем. Також можна повісити найпростішу теплову завісу — штору з щільного матеріалу.

Такі міри зроблять будинок більш теплим та затишним. Щоб утеплитися, доведеться витратити тільки час та, можливо, трохи грошей.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук