Двоярусні ліжка для дітей: різновиди, плюси та мінуси конструкції


Опубліковано 23 Травень 2023 о 12:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Двоярусні ліжка для дітей: різновиди, плюси та мінуси конструкції


Двоярусні ліжка для дітей: різновиди, плюси та мінуси конструкції

Photo: svit-matrasiv.com.ua


Габарити спалень у сучасних квартирах не завжди дозволяють влаштувати комфортну та простору дитячу, особливо, якщо йдеться про розміщення двох чи трьох дітей. Оскільки, крім організації спальних місць, батькам доводиться думати ще й про простір для ігор та встановлення столу для виконання домашніх завдань, найрозумніше — купівля двоярусного ліжка. Красива і правильно обрана модель не тільки допоможе заощадити місце, але стане акцентною деталлю інтер'єру.

Сьогодні купити ліжко в місті Київ, розраховане на одночасне розміщення двох дітей, можна як у звичайних меблевих салонах, так і в більшості інтернет-магазинів. Виробники пропонують різні варіанти конструкцій та матеріалів, що нерідко ставить батьків у скрутне становище. Яке ж ліжко вибрати у дитячу спальню, і які позитивні та негативні якості має двоярусна модель? Давайте розбиратися.


Види двоярусних дитячих ліжок


Сучасні двоярусні ліжка є досить складними конструкціями, розрахованими на двох дітей. Деякі моделі купують батьки, у яких лише одна дитина, але розміри спальні не дозволяють організувати простір так, щоб було просторо та комфортно.


Ліжка з однаковою шириною спальних місць вгорі та внизу


Такі моделі найбільш популярні та звичні на вигляд. Традиційно в них одне спальне місце розташовується під іншим, тому на невеликій площі легко вміщаються одразу дві дитини. Такий же тип меблів для дорослих часто встановлюють на дачах, у хостелах та робочих будиночках.

На нижньому рівні зазвичай розміщують молодшу дитину, а на верхньому — старшу. Однак це необов'язково, за бажання діти можуть самі домовлятися між собою або мінятися за потребою. Єдиний момент: не варто пускати нагору дитину, якій не виповнилося бодай п'ять років, це може закінчитися травмою.


Ліжка з різною шириною спального місця


У таких моделях нижній ярус зазвичай є полуторним або навіть двоспальним місцем. Це зручно та безпечно, адже у разі падіння зверху дитина приземлиться не на підлогу, а на м'який матрац. Зазвичай двоярусні ліжка такого типу купують у двох випадках:

  • коли батьки та дитина займають спільну спальню;
  • коли внизу спить підліток, якому через вік потрібно більше місця для комфортного сну.

Ліжка такої конструкції займають більше місця, ніж попередній варіант, тому перед покупкою важливо ретельно виміряти габарити кімнати. Нижній ярус не повинен займати весь вільний простір, адже тоді використання таких меблів втрачає сенс.


Photo: svit-matrasiv.com.ua


Ліжко з диваном на нижньому ярусі


Це невелика варіація попереднього типу двоярусних меблів. Нижня частина - це диван, який зручно складається в денний час. Їх часто купують і для однієї дитини: на нижньому дивані зручно приймати гостей або проводити вільний час із книгою чи ноутбуком, не «витоптуючи» постіль.

Якщо подібна конструкція двоярусного ліжка вибирається лише з міркувань ширини нижнього спального місця, потрібно враховувати три нюанси:

  • постійно спати на розкладному дивані не надто зручно;
  • численні розкладання дивану можуть призвести до поломки механізму;
  • використовувати хороший ортопедичний матрац з пружинним блоком не вийде, адже вдень прилаштувати громіздку конструкцію буде нікуди.

Двоярусне ліжко з диваном у нижній частині краще купити для гостьової спальні або в тому випадку, якщо старша дитина вже виросла і живе окремо, а в батьківському будинку ночує лише час від часу.


Ліжко-горище зі спортивним куточком


Хоча така конструкція відноситься до двоярусних, її не вдасться використовувати для розміщення двох дітей. Спальне місце тут тільки одне і знаходиться нагорі. Нижня частина призначена для облаштування спортивного куточка чи будиночка для ігор та шафи.

Купуючи таке ліжко, треба враховувати, що діти ростуть швидко і в 7–8 років їм уже не потрібний будиночок для ігор, а спортивний куточок, обладнаний на нижньому ярусі, буде малим. З урахуванням цього меблі прослужать недовго і їх доведеться замінити через невідповідність віку. При цьому сама модель може коштувати дорого, а продати її буде не так просто.


Ліжко-горище з робочим столом


В цьому випадку в нижній частині конструкції розміщується робоча зона:

  • письмовий чи комп'ютерний стіл;
  • полиці та стелажі;
  • тумбочки на коліщатках або стаціонарні;
  • невелика шафа.

Цей варіант зручніший і довговічніший, ніж попередній, але відрізняється недоліком природного освітлення. Письмовий стіл завжди знаходиться в ніші, і щоб не зіпсувати зір дитині, батькам доведеться подбати про гарне освітлення робочої зони. Такі ліжка – гарний вихід, якщо іншого варіанту немає. Але, якщо розміри кімнати дозволяють, краще купити звичайний письмовий стіл і встановити його біля вікна, адже здорові очі у дитини набагато важливіші за економію місця.


Кутові двоярусні моделі


У таких конструкціях спальні місця розміщенні одне над одним, але перпендикулярно одне до одного. Встановити кутове двоярусне ліжко можна далеко не у кожну спальню, тому перед покупкою необхідно зробити докладні виміри, щоб раціонально використати корисну площу кімнати.

Двоярусні варіанти кутової конструкції виглядають незвично і здатні стати родзинкою інтер'єру. Однак вартість таких моделей зазвичай вища, ніж у традиційних.


Photo: svit-matrasiv.com.ua


Дворівнева з викочуванням


Зовні в складеному стані таке ліжко виглядає як звичайне, тільки трохи вище. Нижній ярус у цьому випадку розташований безпосередньо під верхнім і забезпечений коліщатками. На ніч нижня частина просто викочується з-під верхньої та встановлюється поряд або перпендикулярно до основної. Так само іноді організовують і трирівневі конструкції.

Меблі такого типу досить зручні, проте можуть стати причиною конфліктів. Власнику верхнього ярусу може не сподобатися, що в денний час брат чи сестра сідатимуть/лягатимуть на ліжко, порушуючи таким чином особистий простір. У тих випадках, коли нижня частина у розкладеному стані закріплена до верхньої та не відсувається убік, є небезпека випадково впасти або наступити на дитину, що спить внизу.


Матеріали для виготовлення двоярусних ліжок


Оскільки двоярусні спальні меблі від початку розраховані на підвищене навантаження, для їх виготовлення використовують міцні та надійні матеріали. Не менш важлива і їхня екологічна безпека, адже різні смоли та формальдегіди здатні негативно позначитися на здоров'ї дітей.

Найбільш популярні:

  1. Масив дерева. Міцний та екологічно чистий матеріал, здатний витримати значні навантаження. У моделях середньої цінової категорії зазвичай використовують дуб або ясен, а для ліжок простіше деревину хвойних порід. Термін служби - не менше 15 років, при цьому вони спокійно витримують кілька сеансів складання/розбирання конструкції.
  2. Метал. Цей варіант найбільш міцний і довговічний, відрізняється тривалим терміном експлуатації. Металеві конструкції не бояться перепадів температур, підвищеної вологості, активних дитячих ігор. Коштують такі не дорожче, а іноді й дешевші за дерев'яні, при цьому вони абсолютно безпечні з точки зору використання шкідливих для здоров'я речовин.
  3. МДФ. Ліжка з цього матеріалу відрізняються невисокою вартістю та здатністю витримувати великі навантаження. Плити МДФ безпечні, легко забарвлюються в яскраві кольори та піддаються художній обробці, тому дитячі ліжка виходять яскравими та незвичайними.
  4. ЛДСП. Це найбільш популярний через свою вартість, але не найкращий матеріал з погляду міцності. Ліжка з ЛДСП служать відносно недовго, а якщо конструкцію доведеться розібрати і зібрати кілька разів, місця кріплень можуть розкришитися, і меблі стануть нестійкими.

У продажу легко знайти комбіновані моделі, що поєднують у собі незвичайність дизайну та відмінні споживчі характеристики. Залежно від конструкції дитячі двоярусні ліжка часто передбачають ящики для зберігання білизни та іграшок, невеликі шафки для речей. Такі комплекси дозволяють максимально заощадити місце та привчають дітей до порядку, адже складати та діставати все необхідне вони починають змалку.



Photo: svit-matrasiv.com.ua


Переваги і недоліки


У дитячих двоярусних ліжок чимало позитивних якостей:

  • вони дозволяють заощаджувати місце у невеликих спальнях;
  • тренують фізичні здібності дитини, адже щоб щодня підніматися на другий поверх, доведеться докласти деяких зусиль;
  • навчають дітей домовлятися та взаємодіяти;
  • дають можливість забезпечити кожну дитину власним спальним місцем.

Серед негативних якостей варто зазначити такі:

  • при невисоких стелях спати на верхньому ярусі може бути спекотно та незручно;
  • занадто активні діти можуть впасти з верхньої полиці, незважаючи на обмежувальні бортики;
  • боротьба за верхнє спальне місце може спричинити конфлікт.

Як би там не було, але двоярусні ліжка – це чудове рішення для облаштування дитячої спальні в умовах обмеженого простору.


Вибрати та купити відповідну модель можна в одному з меблевих магазинів мережі «Світ Матраців» або через онлайн-каталог, перейшовши за посиланням: https://svit-matrasiv.com.ua/ua/.


Фахівці компанії з легкістю проконсультують з усіх питань та допоможуть підібрати найкращий варіант двоярусного ліжка для вашої кімнати.

До дитячих меблів пред'являються підвищені вимоги екологічної безпеки, і моделі ліжок, представлені в каталозі, повністю відповідають їм. Переконатись у цьому можна, вивчивши відповідні сертифікати якості. Вибирайте та замовляйте відмінні двоярусні ліжка від українських виробників, і ваші діти вже за кілька днів зможуть на практиці перевірити міцність та надійність нових меблів!






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук