Дитина не хоче їсти: що робити


Опубліковано 29 Листопад 2023 о 11:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Різне >  Дитина не хоче їсти: що робити


Дитина не хоче їсти: що робити

Photo: allo.ua


Причина того, що малюк категорично відмовляється від їжі, може бути будь-якою. Щоб її зрозуміти, потрібно проаналізувати, які саме дії або бездіяльність батьків призвели до цього. Деякі з причин — прорізування зубів, хвороба. Дитині може не подобатися смак страви, вона не хоче саме зараз пробувати щось нове. У будь-якому разі не варто підкуповувати дітей, сваритися, погрожувати. Важливо виховати в малечі правильне ставлення до їжі. 


Прорізування зубів


Коли ріжуться зубки, малюки відчувають дискомфорт у ротику. Тому важливо, щоб їжа не травмувала ясна, легко жувалася. Це мають бути поживні страви, такі як куряче суфле, сиркова маса, каші, фруктові та овочеві пюре, супи. Іноді краще давати рідкі страви, які можна відразу ковтати: йогурт, бульйон, молоко.


Незручне положення під час харчування


Дехто з батьків годує дітей, посадивши на коліна напівбоком. Це не дуже зручно як для малюка, так і для того, хто його годує. Набагато зручніше, якщо дитина сяде на стільчик для годування. Так ви налагодите зоровий контакт, зможете спостерігати за реакцією на певну страву. Трохи згодом малюк вчитиметься їсти за стільцем-столиком самостійно.


Право вибору


Одні й ті ж страви смакують не кожному. Якщо ви бачите, що малюк категорично відмовляється їсти гарбузову кашу, не варто його заставляти. Спостерігаючи за дитиною, легко визначити, що вона їсть залюбки. Саме це й потрібно готувати. Зі старшими дітьми потрібно радитися, завчасно запитувати, що б вони хотіли отримати на вечерю. Можливість вибирати формує в малюка позитивне ставлення до їжі.


Залучення дитини до приготування страв


Більшість малюків любить допомагати на кухні. Вони ще не натруть моркву. Давати їм справжні ніж і виделку не варто. Але за допомогою пластикового, навіть іграшкового ножа вони зможуть подрібнити відварене яйце, сосиски. Разом зі старшими вони із задоволенням замісять тісто, накидають у пиріг подрібнені фрукти. Зазвичай приготовані власноруч страви діти їдять охоче. Тому ніколи не варто говорити, що дитина заважає, і ви швидше впораєтеся без неї.


Розмір порції


Розмір покладених у тарілку страв має відповідати віку дитини. Побачивши гору картоплі, каші, малюк може взагалі відмовитися їсти, або, наївшись, почне вередувати, гратися зі стравою.


Речі, які відвертають увагу


Не слід годувати дитину, включивши їй мультики, ігри. Навіть якщо дорослі й самі звикли до такого способу приймати їжу, потрібно домовитися з усіма їсти без телефонів, із вимкненим телевізором.


Правильний посуд


Для дітей краще купувати посуд із якісного пластику. Добре, якщо на дні тарілки буде гарний малюнок у вигляді улюбленої тваринки, героя мультфільму. Вибрати й замовити окремі елементи або набори в Хмельницькому, Львові можна на сайті інтернет-магазину Алло Львів. Крім того, дитина не має постійно щось жувати між основними прийманнями їжі. Чим більше вона з’їсть фруктів, печива, тим складніше буде вмовити її поласувати приготованими стравами. Ніколи не варто сварити дитину, якщо вона не хоче їсти. Це доведе її до сліз. Тому краще перевести процес в ігрову форму.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук