Що таке пребіотики та для чого вони потрібні?


Опубліковано 22 Січень 2024 о 12:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Здоровʼя >  Що таке пребіотики та для чого вони потрібні?


Що таке пребіотики та для чого вони потрібні?

Photo: shop.anti-aging.ua


Кишківник — складна система, яка є невіддільною частиною загального стану здоров'я. У ньому містяться корисні бактерії, які є частиною кишкової мікробіоти. Ці мікроорганізми розщеплюють та перетравлюють їжу.


Щоб стимулювати їх працювати краще, треба включити до свого раціону пребіотики*, які виступають корисною їжею для пробіотиків. Вони сприяють зміцненню імунної системи, поліпшенню травлення, прискоренню обміну речовин, покращенню засвоєння поживних речовин.


Пребіотики —  що це таке?


Це клітковина, що сприяє зростанню корисних мікроорганізмів у кишківнику. Пребіотики не утворюються в організмі, а містяться в продуктах, багатих на клітковину, та дієтичних добавках.

  • Розчинна клітковина поглинає воду, утворюючи гелеподібну речовину, яка сприяє правильній роботі травного тракту та живить корисні бактерії в кишківнику. Її джерела: овес, горіхи, насіння, фрукти та овочі. 

  • Нерозчинна клітковина міститься у пшениці, висівках, горіхах, целюлозі, цілісному насінні льону. Вона також забезпечує правильну роботу ШКТ.

У більшості випадків пребіотичні добавки містять обидва типи клітковини. Вони запускають процес метаболізму та ферментації кишкових мікроорганізмів, корисний для здоров'я кишківника. 


Нутрицевтики* з клітковиною в організмі:

  • забезпечують енергією клітини товстої кишки; 

  • стимулюють організм до вироблення гормонів;

  • беруть участь у засвоєнні кальцію та фосфору, мінералізації кісток;

  • поліпшують роботу імунної системи;

  • підвищують протизапальні властивості організму;

  • запобігають закрепам;

  • допомагають знизити вагу та зменшити жирові відкладення;

  • сприяють здоровій мікрофлорі кишківника.


Коли потрібно приймати пребіотики?


У раціоні більшості людей переважають рафінований цукор і прості вуглеводи, такі як вироби з тіста, макарони, солодощі, які живлять шкідливі бактерії. Коли не вистачає овочів і фруктів, що містять клітковину, слід приймати нутрицевтики для кишківника*. Вони забезпечують додаткову підтримку травлення. 

Стрес, старіння, неправильне харчування, погіршення загального стану здоров'я та прийом антибіотиків — усе це фактори, які можуть порушити гомеостаз у кишківнику. 


Дисбаланс бактерій зумовлює запалення, що проявляються як:

  • порушення травлення (діарея та/або закреп);

  • здуття живота;

  • спазми;

  • газоутворення;

  • біль у шлунку.

Дисбаланс та запалення в кишківнику негативно впливає на кожну систему організму та викликає:

  • труднощі з концентрацією уваги;

  • безсоння;

  • втомленість;

  • коливання ваги;

  • шкірні захворювання;

  • ослаблення імунної системи.

Дуже важливо налагодити повноцінний збалансований раціон, який включатиме достатню кількість клітковини, якщо такої можливості немає, розгляньте варіант прийому пребіотиків, хоча такі добавки вважаються цілком безпечними для здоровʼя, але перед покупкою обовʼязково порадьтесь з лікарем, який продукт підійде саме вам та у якому дозуванні.


*самолікування може бути шкідливим для вашого організму. Перед початком прийому потрібно проконсультуватись з вашим лікарем





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук