Як зміцнити імунітет дитини взимку


Опубліковано 01 Лютий 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Як зміцнити імунітет дитини взимку


Як зміцнити імунітет дитини взимку

Photo: freepik.com


Напередодні весни імунітет людей послаблюється, адже організм довгий час не отримує достатню кількість вітамінів і поживних речовин. В цей час починають більш активно атакувати сезонні хвороби. За даними ВООЗ, діти, які навчаються у школі, хворіють близько 6-8 разів на рік. Більша частина хвороб припадає на холодну пору року.

Задача батьків – всіма силами підтримувати та зміцнювати імунітет дитини. «Діти в місті» зібрали поради, які допоможуть вам підтримати здоров’я вашої сім’ї.


Збалансоване харчування


Основа міцного імунітету – здоровий спосіб життя. У той час, поки люди шукають чарівні пігулки, які мають захистити організм від будь-яких хвороб, найкраще зміцнює імунітет здорове харчування та дотримання інших стовпів здорового способу життя.

Щоб дитина себе добре почувала та могла боротися із зовнішніми небезпеками у вигляді вірусів, вона має отримувати достатню кількість поживних речовин.


Потреба в енергії, залежно від віку:

  • 7-10 років - 2100 ккал на добу
  • 11-13 років – 2300-2400 ккал на добу
  • 14-17 років – 2400-2700 ккал на добу

Варто зазначити, що потреба в енергії збільшується, якщо дитина займається спортом або має фізичні навантаження.


Читайте також: Не тільки чіа та кіноа: добірка українських суперфудів


В раціоні дитини мають бути присутні всі необхідні вітаміни та мінерали. Так, вітамін С під час сезону застуд є справжнім рятівником, адже стоїть на сторожі імунітету. Слідкуйте, щоб на вашому столі були продукти, багаті на вітамін С.

Також обов’язково включіть в раціон продукти, багаті на омегу-3. Це риба, насіння та горішки. Додавайте горіхи до ранкової каші або на до пасти на вечерю.

Крім цього, потрібно пити достатню кількість рідини. Гідратація є ключовою для підтримки міцної імунної системи. Взимку можна робити теплі та поживні чаї з медом, обліпихою або журавлиною.



Video: Реальне життя


Сон та активність


Для того, щоб бути здоровим, необхідно підтримувати баланс між здоровим сном та фізичною активністю. Їх має бути достатньо.

Слідкуйте за тим, щоб дитина висипалася. Дотримуйтеся графіку сну та намагайтеся лягати та вставати в один і той самий час. Якісний сон дозволяє організму відновлюватися. Це підвищує його здатність боротися з інфекціями.

Щоденна активність також має ключове значення для зміцнення імунної системи. Навіть взимку необхідно проводити час на свіжому повітрі, прогулюватися та обов’язково займатися спортом. Наприклад, ранковою руханкою або йогою.



Video: Cosmic Kids Yoga


Профілактика


Пандемія коронавірусу навчила нас більш прискіпливо ставитися до гігієни. Прослідкуйте за тим, щоб ваша дитина навчилася правильно мити руки, особливо після кашлю, чхання або торкання поверхонь у громадських місцях. Використовуйте дезінфікуючі засоби для рук, коли немає змоги їх помити.


Вам може бути корисною наша стаття: Прищеплення дітям гігієнічних звичок: поради для батьків


Також гарною профілактикою захворювань є щеплення. Переконайтеся, що ваша дитина отримує всі рекомендовані щеплення, відповідно до її віку. Ви можете звернутися до свого сімейного лікаря, щоб бути в курсі графіків імунізації.


Зміцнення імунної системи - це комплексний підхід, але основа – це здоровий спосіб життя та здорові звички.


Вам може сподобатися наша стаття: Скільки фруктів та овочів треба їсти на день






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук