Цікаві факти про ляльок


Опубліковано 27 Вересень 2024 о 13:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Лайфхаки для батьків >  Цікаві факти про ляльок


Цікаві факти про ляльок

Photo: freepik.com


Лялька — найстаріша іграшка на планеті. У кожного народу є своя історія створення. Наприклад, наші предки робили найпростіші ляльки з клаптиків тканини. Часто такі іграшки набували більш глибокого змісту, перетворювалися на обереги, символи чи ставали частиною ритуалів.


Звісно ж, завдяки багатовіковій історії, ляльки «накопичили» чимало захопливих фактів про себе. Їх точно буде цікаво дізнатися всім, хоча б для загального розвитку. А, можливо, після ознайомлення з ними виникне бажання купити ляльку своїй дитині чи навіть собі.


Добірка цікавих фактів


Для виробництва перших іграшок люди використовували глину, каміння, кістки тварин, тканину та шкіру. Наразі технологія виробництва та матеріали дуже відрізняються, як і сам зовнішній вигляд ляльок та їхня функціональність.

  1. Вплив на психологію. Дітям іграшки допомагають пізнавати цей світ, вчать проявляти свої емоції та комунікувати. Дорослим психотерапевти радять використовувати спеціальних терапевтичних ляльок, які допомагають боротися з негативними емоціями чи проблемами з минулого.
  2. Об'єкт колекціонування. Багато колекціонерів з усього світу полюють за унікальними та рідкісними ляльками, намагаючись стати власником найціннішого лота. Вартість таких іграшок може сягати десятків тисяч доларів.
  3. Ляльковий гігант. Найбільшу у світі ляльку було створено у Швейцарії у 2007 році. ЇЇ висота становить 5 метрів, зберігається об'єкт у місцевому музеї.
  4. Еволюція. Десь до середини XIX століття ляльки виготовлялися виключно у вигляді дорослих людей, і лише у XX ст. ситуація змінилася, і асортимент поповнився пупсами та фігурками дітей.
  5. Прощання з дитинством. Дівчата з Давньої Греції зберігали свої ляльки до моменту заміжжя. Уже після шлюбу улюблені іграшки проходили спеціальну посвяту в богині. Вважалося, що таким чином дівчина прощалася зі своїм дитинством та отримувала благословення на щасливу дорослу долю.
  6. Символ багатства та успіху. До того моменту, як виробництво іграшок стало масовим, ляльок виготовляли вручну, найчастіше з порцеляни чи воску. Процес створення був досить важким і довгим, адже багато часу приділялося деталям: ідеальне обличчя, правильні пропорції тіла, вишуканий одяг. Тож у той час придбати подібну річ могли тільки дуже заможні люди. Ляльок зберігали в спеціальних місцях і передавали в спадок як велику цінність. Чим гралися діти того часу? Різноманітними фігурками з каміння або дерева.
  7. Культова лялька. Створена компанією Mattel у 1959 році лялька Барбі стала однією з найвідоміших та найпопулярніших іграшок у світі. У певний час Барбі стала символом жіночої незалежності та еталоном моди та стилю.

 

Сучасні ляльки виготовляють із застосуванням нових технологій. Завдяки цьому іграшки розмовляють, їдять, реагують на певні рухи та слова. Це робить процес гри більш інтерактивним та наближеним до реального життя.

 





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук