Блекаут і діти: підготовка до кризових ситуацій восени та взимку


Опубліковано 19 Вересень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Хмельницький >  Блекаут і діти: підготовка до кризових ситуацій восени та взимку


Блекаут і діти: підготовка до кризових ситуацій восени та взимку

Photo: Freepik


Під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну ми побачили, що росіяни не нехтують завдавати удари по критичній інфраструктурі та цивільним об’єктам. Критична інфраструктура – це об’єкти та підприємства, які забезпечують нормальне життя цивільного населення (тепломережі, електричні мережі, водопостачання, об’єкти зв’язку тощо).

Коли щось із критичної інфраструктури виходить з ладу – це називають блекаутом. Хоча спочатку цей термін використовувався лише при зникненні світла.

«Діти в місті» зібрали для вас поради, як підготуватися до побутових форс-мажорів разом із дітьми, не панікувати та триматися разом.


Загальні поради, як поводитися з дітьми під час блекауту


З настанням блекауту діти будь-якого віку мають відчути, що це не кінець світу. Можливо, кінець світла, але точно не кінець світу. У дітей мають спрацювати два психологічні механізми:

  • ми до цього готувалися;
  • я не один, батьки поруч.


Тому батьки мають залучити дитину до підготовки до кризових ситуацій. Головне, що має відчувати дитина – це батьківська впевненість.

  • Батьки малюків і дошкільнят мають багато торкатися дітей, обіймати, цілувати, і постійно повторювати, що батьки поруч, і будуть поруч.
  • Батькам дітей молодшого та середнього шкільного віку варто залучити дітей у гру, влаштувати їм квест. І в ігровій формі повторювати та заучувати, що робити під час блекауту.
  • Батьки підлітків мають поговорити з дітьми, як із рівними, залучитися підтримкою дитини. Найкращим рішенням буде партнерство із підлітком. Мама може відкритися дитині, сказати, наприклад, що вона знає, що робити, але остерігається, що може щось забути, тому їй потрібна людина, яка її підтримає та підстрахує.



Photo: Freepik


Після того, як батьки налагодили контакт із дитиною, можна готуватися до форс-мажорів.


Відсутність тепла

  • Приготуйте теплий домашній одяг, ковдри. Обирайте з дитиною одяг під різні життєві ситуації. Запитайте у дитини: «Уяви, а якби ми потрапили в гори, і ночували б в наметі на холодній вершині, що на тобі було б вдягнено?».
  • Якщо є можливість, придбайте дизельний або бензиновий генератор. Тільки пам’ятайте, що його використовувати можна лише на вулиці.
  • Зберігайте тепло – заклейте/закрийте тканиною щілини у вікнах та дверях. Залучіть до цього дитину. Тільки залучіть не через примус, а через гру. А підлітка попросіть про допомогу.
  • Припасіть додаткове джерело тепла – обігрівач, газову грілку або пічку. Обговоріть з дітьми, де воно має стояти.


Читайте також: ​Школа під час воєнного стану: як поводитися дітям та що має бути у рюкзаку


Відсутність електроенергії

  • Всі разом збирайте павербанки, ліхтарики, батарейки, свічки та сірники.
  • Зробіть запаси їжі швидкого приготування на тиждень, питної та технічної води, базових медикаментів. Попросіть дітей допомогти вам це розсортувати.
  • Закупіть корм та технічні речі для ваших хатніх тварин. Можна назначити дитину відповідальною за тварину.
  • Підготуйте альтернативну систему для приготування їжі. Це може бути туристична газова горілка, балон із газом до неї, сухий спирт тощо.


Читайте також: Як вибрати налобний ліхтарик?



Photo: Freepik


Відсутність зв’язку

  • Придбайте радіо на батарейках. Радіо на батарейках – звучить, як щось з епохи палеоліту. Але воно може стати в нагоді для отримання інформації.
  • Знайдіть паперову мапу вашого міста та України.
  • Якщо зникне зв’язок саме вашого мобільного оператора, ви можете скористатися українським роумінгом.


Як увімкнути український роумінг?

Зайдіть в Налаштування, після цього в "Сім-карти" або "Мобільний зв’язок". Далі оберіть одну з опцій "Мобільна мережа / Підключення / Вибрати мережу (буде щось із цього)" та вимкніть автоматичний режим.

На екрані з’явиться перелік доступних мереж, і ви зможете обрати будь-яку.


Вам може бути корисною наша стаття: Як підтримати дитину із посттравматичним стресом






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук